Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apotheek herkent patiënt met beperking

PW6 - 30-01-2017
De meeste apotheekmedewerkers (65%) herkennen patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden, meestal ‘op gevoel’, aan verbale en non-verbale communicatie. Dat blijkt uit interviews van masterstudenten farmacie van de Universiteit Utrecht met 74 apotheekmedewerkers.
Apotheek herkent patiënt met beperking

Als medewerkers van de apotheek een patiënt zien met beperkte gezondheidsvaardigheden passen zij hun communicatiestijl aan, bijvoorbeeld door eenvoudige taal te spreken en door de patiënt te vragen wat net is verteld.

Om het medicijngebruik van deze patiënten te verbeteren, noemden de apotheekmedewerkers de volgende mogelijke strategieën: uitleg en toelichting op maat (58%), intensievere begeleiding (30%) en hulpmiddelen zoals een medicatierol (22 %).

Verder gaven de medewerkers aan dat gebrek aan tijd en privacy belangrijke barrières zijn bij het kunnen verlenen van deze zorg op maat.

Omdat veel apotheekmedewerkers hebben verteld patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen op gevoel, wordt volgens de onderzoekers mogelijk een deel van deze patiënten gemist. Daarom is het belangrijk de bewustwording onder apotheekmedewerkers te vergroten en hen te ondersteunen bij het identificeren van patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden, aldus de onderzoekers.

Document acties

Back to top