Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Gepensioneerden, assistenten en studenten bieden hulp in crisis

PW14 - 27-03-2020
Gepensioneerde apothekers, studenten farmacie en oud-apothekersassistenten bieden zich in deze coronacrisis aan om bij te springen in apotheken. Zij kunnen zich aanmelden op matchingsites, waar apothekers die hulp zoeken een vacature kunnen plaatsen. “Recepten kan ik nakijken, maar als ik moet poetsen, doe ik dat ook.”
Gepensioneerden, assistenten en studenten bieden hulp in crisis

Op de websites extrahandenvoordezorg.nl en gezondheidszorgbanen.nl kunnen apotheken die personeel zoeken en apothekers en assistenten die hun diensten willen aanbieden zich aanmelden; dit adviseren KNMG, KNMP, NVZA, Optima Farma en NVFZ.

Voor gepensioneerd apotheker Jacqueline Dealmans uit Renkum is het “niet meer dan logisch” dat ze indien nodig zal bijspringen in de apotheek. “Recepten kan ik nakijken, maar als ik moet poetsen, doe ik dat ook. Ik ben er klaar voor.”

Dealmans biedt in eerste instantie hulp aan bij de nieuwe eigenaar van haar apotheek, die ze eind vorig jaar heeft verkocht. Mocht een van de twee apothekers ziek worden, dan kan ze taken overnemen; ze is tenslotte vertrouwd met de werkprocessen. “Apothekers in een regio weten wie er recent zijn uitgetreden. In noodgevallen zouden die apothekers benaderd kunnen worden.”

Ook studenten farmacie willen bijspringen in de apotheek, blijkt uit enkele tientallen aanmeldingen, vertelt openbaar apotheker Iris Zuydgeest, oud-bestuurslid van de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA). “Studenten kunnen worden ingezet als ondersteunend medewerker of als bezorger.”

Op initiatief van Zuydgeest heeft de VJA, in samenwerking met de farmaceutische studieverenigingen, haar website Farmavacaturebank.nl uitgebreid met een optie voor apotheken om kosteloos vacatures te plaatsen voor (farmacie)studenten. “Vervolgens kunnen studenten hier zelf op reageren, want de reisafstand moet niet te groot zijn.”

Zzp’ers

Volgens voorzitter Trudy van Geffen van de beroepsvereniging voor apothekersassistenten Optima Farma staan ook diverse oud-assistenten klaar om te helpen in apotheken. “We horen ook dat assistenten die door de crisis niet meer kunnen werken, bijvoorbeeld zzp’ers die nu scholing geven of elders werkzaam zijn, graag willen bijspringen. Uitvullen en plakken kan tenslotte iedereen.” Apothekersassistenten kunnen zich aanmelden op extrahandenvoordezorg.nl.

 

 

Document acties

Back to top