Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wereldwijd tekort Visudyne houdt voorlopig aan

PW17 - 21-04-2022
Het wereldwijde tekort aan Visudyne (verteporfine), voor de behandeling van bepaalde oogziekten, is voorlopig niet opgelost. Dat melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG).
Wereldwijd tekort Visudyne houdt voorlopig aan

Het tekort komt door aanhoudende productieproblemen bij de fabrikant in Amerika, de enige ter wereld die dit geneesmiddel maakt. Visudyne is een kritisch geneesmiddel, en er zijn geen alternatieven beschikbaar. De fabrikant verwacht dat het geneesmiddel, dat momenteel mondjesmaat wordt geleverd, eind 2023 weer voldoende beschikbaar is. Vorig jaar verwachtte de fabrikant nog dat Visudyne medio 2022 weer leverbaar zou zijn.

Eigen bereiding door apothekers is niet mogelijk omdat er geen grondstof beschikbaar is en de bereiding van dit middel zeer complex is.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer zevenhonderd patiënten met Visudyne behandeld voor aandoeningen van het netvlies, in het bijzonder de macula of de gele vlek. Wanneer deze patiënten geen behandeling meer krijgen met Visudyne, kan dit leiden tot ernstige slechtziendheid of zelfs blindheid.

Prioriteitenschema

De Werkgroep Medische Retina van het NOG heeft vorig jaar een prioriteitenschema opgesteld om patiënten tijdens de huidige schaarste van Visudyne zo goed mogelijk te helpen. Doel is patiënten die het meest bedreigd worden met slechtziendheid als eerste te behandelen.

Behandelend artsen brengen patiënten op de hoogte van het aanhoudende tekort aan Visudyne en de gevolgen hiervan voor hun behandeling.

Document acties

gearchiveerd onder: Visudyne, Geneesmiddelentekort
Back to top