Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: ontregelde schildklierfunctie na vaccinatie

PW3 - 12-01-2023
Bijwerkingencentrum Lareb heeft 201 meldingen ontvangen van ontregelde schildklierfunctie na een coronavaccinatie. Het is nog onduidelijk of de vaccins schildklierstoornissen kunnen veroorzaken.
Lareb: ontregelde schildklierfunctie na vaccinatie

Lareb ontving tot juni 2022 honderd meldingen van mensen met een schildklieraandoening bij wie de schildklierfunctie na coronavaccinatie ontregeld was. Daarnaast kwamen 39 meldingen binnen van niet-chronische schildklierontsteking. Bij 62 meldingen van schildklierontregeling is het onduidelijk of mensen al een schildklierstoornis hadden voor vaccinatie.

De meeste mensen gaven aan het vaccin van Pfizer/BioNTech (Comirnaty) gekregen te hebben (61%), maar er zijn ook meldingen van andere coronavaccins. De meldingen betroffen vooral de eerste en de tweede coronavaccinatie, aldus Lareb. De meeste mensen waren herstellende of nog niet hersteld op moment van het melden.

Jaarlijks wordt bij 3 tot 17 op 10.000 mensen een te snel of te traag werkende schildklier vastgesteld. Ontregeling van een schildklieraandoening komt, volgens Lareb, vaker voor, ook zonder vaccinatie en ook wanneer schildkliermedicatie goed is ingesteld.

Daarnaast ontbreekt kennis over hoe vaccinatie een ontregeling kan veroorzaken. Daardoor kunnen er nog geen conclusies worden getrokken over de relatie tussen vaccinatie en (ontregeling van) schildklierfunctiestoornissen.

 

Document acties

gearchiveerd onder: schildklierfunctie, coronavaccinatie
Back to top