Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Deuk na injectie triamcinolonacetonide

PW10 - 28-02-2018
Na een injectie met triamcinolonacetonide in de bovenarm, het bovenbeen of de bil kan een deuk in de huid ontstaan. Dat blijkt uit meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.
Deuk na injectie triamcinolonacetonide

Bij de patiënten ontstond na enige tijd een duidelijk zichtbare deuk op de plaats waar de injectie met triamcinolonacetonide – merknaam Kenacort – was gegeven, blijkt uit dertien meldingen die Lareb heeft ontvangen.

In sommige gevallen was dit na maanden tot een jaar nog niet verdwenen. Twee patiënten werden doorverwezen naar een plastisch chirurg voor behandeling.

De techniek bij het injecteren speelt een rol bij deze bijwerking. In de officiële productinformatie wordt wel gewaarschuwd over de methode van injecteren om deukjes in de huid – subcutane atrofie – te voorkomen, aldus Lareb.

Hoewel atrofie wel staat vermeld in de bijsluiter, is het volgens Lareb waarschijnlijk toch niet duidelijk voor patiënten dat deze bijwerking kan optreden. Ook wordt niet vermeld dat het mogelijk niet vanzelf weer weg gaat.

Triamcinolonacetonide is een corticosteroïde dat bij plaatselijke ontstekingsverschijnselen in een gewricht, in de slijmbeurs of in de peesschede wordt gespoten.

Document acties

Back to top