Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2024

Nieuwe gentherapie bij erfelijke bloedarmoede
Voor patiënten met de erfelijke vormen van bloedarmoede sikkelcelanemie en bèta-thalassemie, komt er mogelijk een nieuwe behandelmethode bij. Exagamglogene autotemcel (Casgevy) heeft van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) een positieve beoordeling gekregen voor een voorlopige handelsvergunning.
IVM zet activiteiten voort van Biosimilars Nederland
Vanwege gebrek aan financiële middelen stopt Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN). Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) neemt vanaf 1 januari 2024 het gedachtegoed over van IBN en het beheer van de website en de uitgave van de nieuwsbrief.
LCG ontvangt vierjarige subsidie voor strijd tegen tekorten
Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), opgericht om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen, heeft subsidie gekregen om de komende vier jaar door te gaan met de strijd tegen geneesmiddeltekorten. “We gaan ook onderzoeken wat we kunnen betekenen voor de openbare apotheken.”
6,5% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar
Eind vorig jaar is 6,5% van de verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar, dat zijn in totaal 1,2 miljoen overstappers. Dit blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis van cijfers van alle zorgverzekeraars. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6 en 7%.
Reacties immuunsysteem op BCG-vaccin zeer verschillend
Bij de helft van de mensen komt het immuunsysteem niet in actie als reactie op een vaccin. Dit blijkt uit een studie met het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) door onderzoekers van het LUMC en Radboudumc. De resultaten kunnen leiden tot een beter en effectiever gebruik van het BCG-vaccin.
Alle pasgeborenen krijgen vaccin tegen infectie met rotavirus
Vaccinatie tegen rotavirus is vanaf 2024 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle ouders van pasgeborenen krijgen vanaf 1 januari een uitnodiging voor vaccinatie. Het vaccin wordt oraal toegediend en beschermt minimaal drie jaar tegen ernstig ziek worden.
Diabetesvereniging Nederland luidt noodklok over tekorten
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet in actie komen omdat patiënten met diabetes type 2 door aanhoudende tekorten aan semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) geen optimale behandeling krijgen. Dat schrijft Diabetesvereniging Nederland in een brief aan het ministerie.
Mogelijk ontwikkelingsstoornis bij valproïnezuur-gebruik door vader
Kinderen van mannen die het anti-epilepticum valproïnezuur gebruiken hebben mogelijk een hoger risico op neurologische ontwikkelingsstoornissen. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC beveelt daarom voorzorgsmaatregelen aan.
Geen meldingen overlijdens door (hydroxy)chloroquine tijdens corona
Misselijkheid en verlenging van het QTc-interval zijn de meest gemelde bijwerkingen van (hydroxy)chloroquine bij de behandeling van COVID-19. Dat blijkt uit dertig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen tijdens de coronapandemie. Meldingen van overlijdens zijn niet bekend. Bij malaria en reuma zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam.
Uitbreiding voorwaarden voor vergoeding risdiplam
Risdiplam (Evrysdi), voor kinderen en jongvolwassenen met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA), kan ook voor kinderen tussen 0 en 2 maanden worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Nationale afspraken voor preventie zijn nog onvoldoende
De afspraken in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) uit 2018 hebben naar verwachting onvoldoende impact. Om het percentage rokers, mensen met overgewicht en problematische drinkers te laten dalen in de periode tot 2040 zijn extra maatregelen nodig. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM.
Lareb: mogelijk netvliesloslating door sunitinib
Het geneesmiddel sunitinib, voor de behandeling van maag-, nier- en alvleesklierkanker, kan mogelijk een netvliesloslating veroorzaken. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Ernstig tekort Zypadhera door problemen bij fabrikant
Door problemen met de productie en distributie bij de fabrikant is het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) tijdelijk beperkt beschikbaar, naar verwachting tot in ieder geval februari 2024. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Aantal geneesmiddelentekorten in 2023 explosief gestegen
Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is vorig jaar hoger dan ooit met 2292, tegenover 1514 in 2022. Dat blijkt uit de cijfers van KNMP Farmanco. Volgens de KNMP werden vorig jaar zo'n 5 van de 13 miljoen gebruikers van geneesmiddelen geconfronteerd met de gevolgen van tekorten.
Vrij verkrijgbare pijnstillers bedreiging voor watermilieu
Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen, vormen een risico voor het watermilieu in Nederland. Voor diclofenac wordt de Europese norm op de helft van de onderzochte monsterlocaties overschreden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat oproept milieuvriendelijke pijnstillers te kiezen.
Libmeldy toch vergoed uit pakket voor groep patiënten
Het dure geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de zeldzame stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie (MLD), wordt toch opgenomen in het verzekerd pakket voor een specifieke groep patiënten. Dat schrijft demissionair minister Conny Helder van VWS aan de Kamer.
Staken parkinsonmedicatie in palliatieve fase ontraden
Patiënten in de palliatieve fase van parkinson zouden bij voorkeur dopaminerge medicatie moeten continueren. Dit staat in de herziene Standaard Ziekte van Parkinson van huisartsenorganisatie NHG.
Frequente gebruiker spoedpost komt vaak vanwege angstklachten
Een op de vier contacten van frequente gebruikers van de huisartsenspoedpost vindt plaats vanwege psychische problemen. Deze patiënten nemen meestal vanwege angstklachten contact op met de spoedpost. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
EU: farmaceutische industrie moet betalen voor zuiveren afvalwater
Fabrikanten van geneesmiddelen en cosmetica moeten ten minste 80% van de kosten voor het zuiveren van stedelijk afvalwater gaan betalen. Dat hebben het Europees Parlement en de lidstaten afgesproken om te voorkomen dat schadelijke stoffen, zoals microplastics of PFAS, in het milieu terechtkomen.
Visie voor toekomst eerste lijn in 2030 definitief vastgesteld
Partijen van de eerstelijnszorg zijn samen verantwoordelijk voor de continuïteit en toegankelijkheid van zorg. Ook werken ze met elkaar aan het vernieuwen en versterken van de eerste lijn. Dat is het doel van de Visie eerstelijnszorg 2030, die VWS-minister Conny Helder gisteren heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.
Afstand tot apotheek en huisartsenpraktijk licht toegenomen
Nederlanders moesten in 2022 iets verder reizen om bij de apotheek en de huisartsenpraktijk te komen dan in 2008. De afstand tot buitenpoliklinieken van ziekenhuizen is juist wat afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Engelsen naar de openbare apotheek voor zeven aandoeningen
Openbaar apothekers in Engeland kunnen sinds gisteren zeven veelvoorkomende aandoeningen, zoals sinusitis, keelpijn en gordelroos, diagnosticeren en behandelen in de apotheek, zonder dat een afspraak met de huisarts of een recept nodig is. Dat meldt de National Health Service (NHS).
Pia Dijkstra nieuwe minister voor Medische Zorg
Pia Dijkstra wordt demissionair minister voor Medische Zorg, meldt het Kabinet van de Koning. Dijkstra, die Ernst Kuipers vervangt, was ruim tien jaar Tweede Kamerlid voor D66.
Mycofenolaatmofetil effectiever dan azathioprine bij auto-immuunhepatitis
Mycofenolaatmofetil (MMF) blijkt effectiever dan azathioprine bij de leverziekte auto-immuunhepatitis. Ook treden bij een behandeling met MMF minder bijwerkingen op. Dit is aangetoond door onderzoekers van het Radboudumc en het Leids Universitair Medisch Centrum.
AI helpt voorspellen of antidepressivum werkt bij patiënt
Met kunstmatige intelligentie, een hersenscan en klinische informatie is het mogelijk binnen een week te voorspellen of een antidepressivum zal werken bij patiënten met ernstige depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC en Radboudumc.
EPO halveert aantal bloedtransfusies bij baby met rhesus
Injecties met darbepoëtine alfa (EPO) kunnen gemiddeld de helft van het aantal bloedtransfusies voorkomen bij baby’s met rhesusziekte. Die prik kan een huisarts of verpleegkundige geven. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Fabrikanten vragen na uitbreiding indicaties vaak nog hoge prijzen
Ondanks uitbreiding van indicaties blijven geneesmiddelfabrikanten vaak hoge prijzen berekenen voor oncolytica. Deze prijzen zouden juist omlaag kunnen omdat de onderzoekskosten dan sneller zijn terugverdiend. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.
Aanpassing preferentiebeleid moet tekorten helpen voorkomen
Zorgverzekeraars passen het preferentiebeleid op punten aan om risico’s op leveringsproblemen met geneesmiddelen te verkleinen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de brancheorganisaties van leveranciers Biosimilars en generieke geneesmiddelenindustrie Nederland (BOGIN) en Generieke Leveranciers Nederland (GLN) hebben hierover afspraken gemaakt.
Waarschuwing interactie Paxlovid met immunosuppressiva
Bij gelijktijdig gebruik van het COVID-19-middel nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) en bepaalde immunosuppressiva kunnen ernstige en mogelijk fatale bijwerkingen optreden. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt hiervoor opnieuw aandacht.
RIVM: veel pasgeboren baby’s ernstig ziek door kinkhoest
Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest neemt de laatste weken snel toe. Wekelijks worden bij zo’n 110 kinderen, onder wie 20 baby’s, kinkhoest vastgesteld. De stijging is vooral te zien in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt, meldt het RIVM.
Nieuwe onderzoeken naar kosteneffectiviteit leefstijlinterventies
Dertien nieuwe projecten gaan leefstijl in de zorg onderzoeken om voor een betere wetenschappelijke onderbouwing van leefstijlinterventies te zorgen. Elf projecten zijn gericht op de (kosten)effectiviteit van deze interventies en twee op de werkingsmechanismen van leefstijl. Dat meldt ZonMw.
Antibioticasparend handelen voorkeur bij otitis externa
Patiënten met otitis externa moeten bij voorkeur een behandeling met antiseptische oordruppels krijgen. Dat staat in de herziene richtlijn Otitis Externa van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO).
Gezondheidsraad adviseert RSV-vaccinatie voor alle kinderen
Vaccineer op korte termijn alle kinderen in hun eerste levensjaar via het Rijksvaccinatieprogramma tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV). Kinderen kunnen ernstig ziek worden van dit verkoudheidsvirus. Dat adviseert de Gezondheidsraad.
Snel starten met immunomodulantia bij artritis psoriatica
Patiënten met de reumatische aandoening artritis psoriatica en meerdere gezwollen gewrichten (polyartritis) moeten zo snel mogelijk starten met methotrexaat (MTX). Dit staat in de nieuwe richtlijn Medicamenteuze behandeling van artritis psoriatica van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.
Zorgverleners ervaren structurele problemen met levering hulpmiddelen
Van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten die voor patiënten hulpmiddelen aanvragen en bestellen ervaart 42% wekelijks of vaker problemen. Dit varieert van moeizaam contact met de leverancier, tot tekorten, het niet op tijd en de verkeerde producten leveren. Dit blijkt uit een peiling onder vijfduizend leden van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).
Unieke screening moet verspreiding gevaarlijke gisten voorkomen
Het Radboudumc/CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties gaat samen met het RIVM en UMCG een screening en surveillance opzetten voor gisten, met name de gevaarlijke Candida auris. Door het screeningssysteem kan snel worden gereageerd op een uitbraak en verdere verspreiding worden voorkomen. Infecties met gisten zijn aan een opmars bezig en antischimmelmiddelen blijken vaak niet effectief.
Link tussen resistentie en antibioticagebruik mens en dier
Landen die het gebruik van antibiotica bij zowel mensen als dieren hebben verminderd, merken ook een afname van antibioticaresistente bacteriën. Dit meldt het laatste rapport van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en de instanties European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en European Food Safety Authority (EFSA).
Dijkstra wil voortrekkersrol in Europa bij oplossen tekorten
Solidariteit binnen Europa is essentieel om tekorten aan antibiotica voor baby’s en kinderen op te lossen, stelt Pia Dijkstra, demissionair minister voor Medische Zorg. Ze wil daarom een voortrekkersrol aannemen in het Europese debat over geneesmiddelentekorten.
CBG en IGJ: beperkte alternatieven antibiotica voor kinderen beschikbaar
Voor de behandeling van kinderen zijn er door de tekorten aan antibioticadranken nog maar beperkte voorraden alternatieven beschikbaar. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
ACM grijpt meerdere keren in bij contractering van zorg
Branchorganisaties van zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben tijdens de afgelopen contracteerperiode commerciële informatie gedeeld, met het risico van hogere prijzen of verschraling van zorg. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die aangeeft meerdere keren te hebben ingegrepen.
Toch geen injectie vitamine K voor pasgeborenen
Pasgeborenen krijgen toch niet per 1 januari 2025 standaard een intramusculaire toediening met vitamine K, omdat verloskundigen hun steun hiervoor hebben ingetrokken. Dat schrijft demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Maarten van Ooijen aan de Tweede Kamer.
Lareb: oorsuizen mogelijke bijwerking van tramadol
Tijdens het gebruik van de zware pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover 24 meldingen.
RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruidensupplementen
Voedingssupplementen of thee met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) kunnen schadelijk zijn. Tabernanthe iboga kan zelfs dodelijk zijn. Dat blijkt uit een risicobeoordeling van het RIVM, dat adviseert producten met deze kruiden niet te gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap.
CBG en IGJ moesten vorig jaar vaker ingrijpen bij tekorten
Vorig jaar zijn vaker overheidsmaatregelen ingezet tegen medicijntekorten dan in 2022. Voor 46 verschillende medicijnen verleende de inspectie 140 keer toestemming aan apothekers, fabrikanten en groothandelaren om een alternatief te importeren. In 2023 was dat 132 keer voor 54 medicijnen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.
Medicatie bij orthostatische hypotensie te overwegen
Bij ouderen met orthostatische hypotensie zijn de middelen fludrocortison, midodrine en atomoxetine in te zetten. Dit is beschreven in de herziene richtlijnen Preventie van valincidenten bij ouderen en Duizeligheid bij ouderen.
Salbutamol mogelijk ineffectief bij bronchiolitis
Bij kinderen met bronchiolitis heeft het inzetten van salbutamol geen voorkeur. Dit staat in de herziene standaard Acuut Hoesten van huisartsenorganisatie NHG.
Deel SEH-patiënten onder invloed van zware pijnstillers
15% van de patiënten die binnenkomen op de spoedeisende hulp (SEH) blijkt al zware pijnstillers te gebruiken. Ruim één vijfde van hen vertoont ook tekenen van misbruik van pijnstillers. Dat blijkt uit onderzoek van Rijnstate in samenwerking met Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).
Overleg nieuwe cao voor apothekers is vastgelopen
Apothekers in dienstverband hebben het overleg met de zelfstandige apotheekeigenaren over een nieuwe cao opgeschort. Volgens de werknemers blijven salaris en arbeidsvoorwaarden ver achter bij andere zorg-cao’s. Werkgevers wijzen op de beperkte financieringsmogelijkheden voor apotheken, in vergelijking met andere sectoren.
Advies dosisverhoging levothyroxine niet altijd opgevolgd
Vrouwen met hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier te traag werkt, krijgen het advies om aan het begin van de zwangerschap de dosis levothyroxine te verhogen. In de praktijk gebeurt dit echter niet altijd, blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.
Scopolaminebutyl heeft beperkte plaats bij nierstenen
Intraveneuze toediening van scopolaminebutyl heeft nauwelijks een meerwaarde als aanvullende pijnstiller bij niersteenkolieken. Het toevoegen dan dit middel aan NSAID’s wordt daarom ontraden, volgens de herziene richtlijn Nierstenen van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU).
Griepepidemie duurde negen weken en is voorbij
Het aantal mensen dat met griepachtige klachten naar de huisarts ging, ligt op het basisniveau en nam vorige week verder af. Daarmee is de griepepidemie, die in de week van 15 januari 2024 begon en negen weken duurde, ten einde. Dat meldt het Nivel.
NZa: toegang tot huisartsenzorg verder onder druk
Het aantal Nederlanders dat op een wachtlijst staat voor huisartsenzorg neemt nog steeds toe. Ook staat de toegankelijkheid van zorg in veel andere sectoren onder druk, onder andere door ziekteverzuim. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Nieuw antibioticum effectief bij multiresistente bacteriën
Het nieuwe antibioticum-combinatiepreparaat aztreonam-avibactam (Emblaveo) heeft groen licht gekregen voor een handelsvergunning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). De verwachting is dat dit middel helpt in de strijd tegen multiresistente bacteriën.
Twee derde palliatieve patiënten krijgt ten onrechte herhaalrecepten
Patiënten in de laatste levensfase krijgen nog te vaak herhaalrecepten voorgeschreven die niet-passend zijn of weinig klinische waarde meer hebben. Huisartsen schrijven aan ruim twee derde van deze patiënten medicatie voor zoals vitamine-D en cholesterolverlagers. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Libidoverhogende stoffen gevonden in honingproducten
In honingproducten die te koop zijn op internet zijn libidoverhogende stoffen gevonden. Uit indicatieve tests blijkt dat ze zeer waarschijnlijk de stoffen sildenafil, tadalafil en flibanderin bevatten. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die consumenten adviseert deze honingproducten niet te kopen.
Minder ouderen maken gebruik van de huisartsenspoedpost
Ouderen maken steeds minder vaak gebruik van de huisartsenpost: ook in 2023 zijn er weer minder contacten dan voorgaande jaren. Vorig jaar maakte 15,6% van de Nederlanders ten minste één keer gebruik van de huisartsenpost, dat is iets minder dan in 2022. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Toename aantal patiënten met tuberculose in Nederland
Vorig jaar is in Nederland bij 710 patiënten tuberculose (tbc) vastgesteld. Dat is 12% meer dan in 2022, toen waren het er 634. In 2023 waren er 471 patiënten met tbc in de longen, van wie er 213 open-tbc hadden, de meest besmettelijke vorm. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
Langer postexpositieprofylaxe waterpokken mogelijk
Postexpositieprofylaxe met immunoglobulinen tegen het varicellazostervirus is ook zinvol als het risicocontact langer dan vier dagen geleden heeft plaatsgevonden. Dit stelt huisartsenorganisatie NHG in de herziene behandelrichtlijn Waterpokken.
Veel meldingen slokdarmklachten na gebruik flucloxacilline
In de afgelopen drie jaar hebben Bijwerkingencentrum Lareb en Meldpunt Medicijnen meer dan 150 meldingen van slokdarmklachten ontvangen na gebruik van flucloxacilline. Nieuwe aanbevelingen voor zorgverleners kunnen deze klachten mogelijk verhelpen.
Lepramiddel ook effectief bij niet-tuberculeuze mycobacteriën
Het oude lepramiddel clofazimine blijkt ook effectief in de behandeling van niet-tuberculeuze mycobacteriën (NMT). Het werkt beter dan rifampicine. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Amoxicilline/clavulaanzuur-tekort: tablet als alternatief
Amoxicilline/clavulaanzuur-tabletten kunnen als alternatief dienen bij het huidige tekort aan de suspensie. Dit geeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) aan in een alert. Geadviseerd wordt de tabletten vooraf uiteen te laten vallen in water.
Lareb: veel meldingen hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris
Patiënten kunnen door een inhalator met beclometason en formoterol van de fabrikant Viatris hoestbuien krijgen. Een deel van de patiënten krijgt hierdoor ook meer last van hun luchtwegaandoening. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat binnen korte tijd veel meldingen heeft ontvangen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien.
IGJ: initiatief Even tot hier in strijd met de wet
Een sympathiek initiatief, maar ook zorgelijk en risicovol, luidt de reactie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de oproep van tv-programma Even tot hier om inhalatoren in te leveren voor hergebruik. Er is namelijk geen zicht op de kwaliteit en veiligheid van de aangeboden medicijnen.
Bedrijven en zorgverleners moeten financiële relaties melden
Om ongewenste beïnvloeding te voorkomen moeten zorgverleners en medische bedrijven hun onderlinge financiële relatie gaan melden in een wettelijk transparantieregister. Dat schrijft Pia Dijkstra, demissionair minister voor Medische Zorg, in een brief aan de Tweede Kamer.
PRAC-conclusie: geen verband suïcide en GLP-1-agonisten
Voor een causaal verband tussen GLP-1-agonisten en zelfmoordgedrag en -gedachten is geen bewijs gevonden. Dit concludeert de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC na een herbeoordeling.
Pijnlijke borstvoeding mogelijke bijwerking van triptanen
Pijnlijke borsten zijn een mogelijke bijwerking van triptanen. Kenniscentrum Moeders van Morgen Lareb onderzoekt deze en andere meldingen na gebruik van triptanen door vrouwen die borstvoeding geven.
‘Toekomst onzeker voor miljoenen besparende biosimilars’
Biosimilars leveren besparingen op tot bijna € 800 miljoen per jaar. Maar de toekomst is onzeker doordat in de komende jaren slechts voor een klein aantal biologicals na verloop van de marktexclusiviteit biosimilars zullen komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Systeem voor bekostigen samenwerken in de regio voldoet niet
Het bestaande systeem voor bekostiging van zorg sluit onvoldoende aan bij de behoefte aan meer samenwerking tussen zorgdomeinen in de regio. In de praktijk bedenken zorgverleners desondanks vaak met elkaar een oplossing. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel in het kader van Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP).
Ic-opnames door ketoacidose bij SGLT-2-remmers na gastric bypass
Kort na een gastric bypass is het risico groter op de bekende bijwerking euglykemische diabetische ketoacidose bij gebruik van de SGLT-2-remmers dapagliflozine of empagliflozine. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingcentrum Lareb heeft ontvangen, waarbij twee patiënten zijn opgenomen op de intensive care.
Boetes voor illegale handel elf apotheken en een groothandel
Elf apotheken en een farmaceutische groothandel hebben boetes opgelegd gekregen van maximaal € 22.500 voor de illegale handel in geneesmiddelen. De medicijnen, die voornamelijk in Duitsland en Engeland werden verkocht, hebben een totale omzetwaarde van € 2,2 miljoen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Vergoeding lisocabtagene maraleucel na prijsonderhandelingen
Het geneesmiddel lisocabtagene maraleucel (Breyanzi), voor de behandeling van lymfeklierkanker, kan na prijsonderhandelingen worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Back to top