Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kurkuma verlaagt spiegel tamoxifen

PW14 - 27-03-2019
Kurkuma verlaagt de geneesmiddelspiegel van hormoontherapie tamoxifen bij vrouwen met borstkanker. Die patiënten moeten daarom voorzichtig zijn met het gebruik van dit voedingssupplement. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC.
Kurkuma verlaagt spiegel tamoxifen

Kurkuma-tabletten verlagen de werkzaamheid van de therapie met gemiddeld 13%, maar in sommige gevallen zelfs met meer dan 30%, schrijft de onderzoeksgroep van oncoloog-farmacoloog Ron Mathijssen van het Erasmus MC in Cancers.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat patiënten een spiegel van minimaal 16 nmol/l endoxifen in hun bloed moeten hebben, wil het middel afdoende goed zijn werk doen – endoxifen is de werkzame stof die overblijft nadat de lever tamoxifen heeft afgebroken.

Door kurkuma zakte de hoeveelheid werkzame stof bij enkele van de 16 deelnemers aan de studie tot op of onder deze grenswaarde. Bij 3 van de vrouwen nam de spiegel af met meer dan 30%, bij één patiënt met 48%. Bij de meerderheid van de deelnemers bleven de spiegels boven de minimaal noodzakelijke waarden.

De groep rond Mathijssen onderzoekt de wisselwerking tussen supplementen en oncolytica. Eén op de vijf mensen slikt voedings- of kruidensupplementen, met name gezonde voeding en superfoods zijn populair, concludeert Mathijssen. “Vaak denken we bij dit soort supplementen: baat het niet dan schaadt het niet. Maar dat is dus niet per definitie waar.”

Document acties

Back to top