Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wereldwijd tekort Visudyne riskant voor oogpatiënten

29-07-2021
Wereldwijd bestaat een ernstig tekort aan Visudyne (verteporfine), een geneesmiddel dat in Nederland door zo’n zevenhonderd patiënten met een oogziekte wordt gebruikt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) spreekt over een kritische situatie omdat er voor deze oogaandoeningen geen alternatieven zijn en zonder behandeling het gezichtsvermogen van de patiënten afneemt.
Wereldwijd tekort Visudyne riskant voor oogpatiënten

De wereldwijde tekorten zijn te wijten aan productieproblemen bij de fabrikant in de Verenigde Staten, de enige in de wereld die dit middel maakt. Het bedrijf verwacht dat het in het eerste kwartaal van 2022 weer beschikbaar is, zo melden de IGJ, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

De resterende voorraad in Nederland is ontoereikend voor de ongeveer zevenhonderd patiënten die dit geneesmiddel nodig hebben. Pogingen om Visudyne via een alternatieve route aan te kopen zijn vooralsnog niet succesvol gebleken. Omdat het een wereldwijd tekort betreft, houdt iedereen zijn nog resterende voorraad vast.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap heeft een procedure opgesteld voor oogartsen om de Visudyne die nog beschikbaar is zo goed en eerlijk mogelijk te benutten, schrijft staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol namens de staatssecretaris van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. “Zo worden patiënten die dit middel nodig hebben in de gegeven omstandigheden zo goed mogelijk geholpen.” 

Broekers-Knol moet tot haar spijt vaststellen dat “de kans uiterst gering is dat patiënten een beter behandelperspectief kan worden geboden eerder dan dat de productie van Visudyne weer wordt hervat”.

 

Document acties

Back to top