Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EU verzekert zich van 400 miljoen coronavaccins

14-08-2020
Zodra het coronavaccin van Janssen Pharmaceutical NV in Leiden is goedgekeurd voor markttoelating, kunnen de lidstaten van de Europese Unie 400 miljoen doses kopen. Dit is met het bedrijf afgesproken door het zogeheten Joint Negotiation Team van de Europese Commissie, waarbij Nederland een leidende rol heeft gespeeld.
EU verzekert zich van 400 miljoen coronavaccins

De deal met Janssen betreft het kopen van 200 miljoen vaccins initieel en een optie voor nog eens 200 miljoen. Onderdeel van de gesprekken met de farmaceut is de mogelijkheid om ook vaccins aan kwetsbare landen te doneren.

Het Joint Negotiation Team is namens de EU-lidstaten in gesprek met meerdere farmaceutische bedrijven, om de kansen te spreiden en snel over een werkend vaccin te kunnen beschikken zodra dit is ontwikkeld. In deze gesprekken maken de onderhandelaars prijsafspraken waarin betaalbaarheid en toegankelijkheid van het vaccin belangrijke uitgangspunten zijn. Nederland wordt bij de gesprekken met vaccinproducenten bijgestaan door onder anderen wetenschappelijke experts van het RIVM.

Eerder zijn gesprekken over het kopen van grote partijen coronavaccins succesvol afgerond met Astra Zeneca en het samenwerkingsverband van Sanofi Pasteur en GSK.

Document acties

Back to top