Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opnieuw acties BENU-apothekers voor beter salaris

PW8 - 16-02-2023
In zeker negentig BENU-apotheken werken apothekers, verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA), deze week en volgende week enkele dagen achter gesloten deuren. De apothekers voeren opnieuw actie voor een beter salaris, een fatsoenlijke cao en meer ruimte om hun taak als zorgverlener te kunnen uitvoeren.
Opnieuw acties BENU-apothekers voor beter salaris

De 275 apothekers in loondienst bij BENU die zijn aangesloten bij de VVBA, van wie volgens de vakbond een derde meedoet met de actie, voelen zich in de steek gelaten door hun eigen directie.

Na de eerdere estafettestaking in november vorig jaar waren de onderhandelingen met de BENU-directie weer opgestart, maar volgens de vakbond is een door de onderhandelingsdelegaties uitgewerkt akkoord door de directie van Brocacef Groep, het moederbedrijf van apotheekketen BENU, eind vorig jaar onverwachts afgewezen. “Voor ons was dat een totale verrassing en we vinden het heel kwalijk dat de groepsdirectie een akkoord van de BENU-directie in een klap van tafel veegt”, zegt apotheker Abdelmajid Ghalit, een van de oprichters en nu penningmeester van de VVBA.

Teleurgesteld

Volgens de vakbond was de voorgestelde indexatie, een belangrijk onderdeel van het akkoord, in vergelijking met alle cao’s die het afgelopen jaar werden gesloten “zeer bescheiden”. Ook was een serieuze verkenning van een cao voor BENU-apothekers in loondienst onderdeel van het akkoord.

Verder maken de apothekers zich hard voor een vergoeding voor alle gedane werkzaamheden, met een betere borging voor de professionele autonomie van de apotheker. “We voelen ons genegeerd en zijn zeer teleurgesteld in hoe BENU en Brocacef met hun apothekers omgaan, maar wij gaan niet stoppen en onze leden staan massaal achter ons”, aldus Ghalit, werkzaam in BENU Apotheek Lijn 2 in Rotterdam, een van de 340 eigendomsapotheken van BENU.

Om hun eisen meer kracht bij te zetten, hebben de VVBA-apothekers hun actie in vergelijking met eind vorig jaar “aangescherpt” en werken ze in estafette met hun team van 13 februari tot en met 24 februari enkele dagen – variërend van drie tot zes dagen – in plaats van een dagdeel achter gesloten deuren. Daarbij zal de dienstverlening zoveel mogelijk doorgaan, benadrukt Ghalit. “Voor spoedzorg blijven de apotheken open en we hebben onze artsen en patiënten geïnformeerd over onze actie.”

Onder voorbehoud

In een reactie benadrukt BENU-apotheken dat het onderhandelingsakkoord met de VVBA een voorstel “onder voorbehoud” was, dat ter goedkeuring moest worden voorgelegd aan de groepsdirectie van Brocacef Groep. “Het onderhandelteam had geen mandaat, dat hebben we vooraf ook zo gesteld in de onderhandelingen met de vakbond”, aldus BENU-woordvoerder Kim Assink.

Volgens de apotheekketen volgen de BENU-apothekers in loondienst de indexatie van de landelijke cao Apotheken voor apotheekmedewerkers, of ze kunnen de indexatie van de cao Brocacef volgen, dat is een keuze. “Daarnaast is het ten aanzien van de beloningen niet mogelijk dat een groep een verhoging krijgt die te veel uit de pas loopt met die van andere werknemersgroepen. De groepsdirectie moet de balans bewaren bij het belonen van ruim zevenduizend werknemers”, aldus Assink, die aangeeft het gesprek intern verder te willen voeren. “Het is niet precies duidelijk waar we nu staan, maar dit is de situatie voor nu.”

Document acties

Back to top