Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ondansetron ook in eerste lijn effectief bij jonge kinderen met buikgriep

27-07-2021
Jonge, brakende kinderen met buikgriep in de eerste lijn ondansetron geven blijkt effectief om het overgeven te verminderen en daarmee de kans op uitdroging te verkleinen. Dit blijkt uit onderzoek van huisartsen in Noord-Nederland in samenwerking met het UMCG.
Ondansetron ook in eerste lijn effectief bij jonge kinderen met buikgriep

Ondansetron is in de tweede lijn al veilig effectief gebleken bij kinderen met acute gastro-enteritis. Het overgeven wordt minder, de orale rehydratie therapie (ORT) verbetert en het aantal ziekenhuisopnames vermindert. De praktische waarde in de eerste lijn was echter nooit onderzocht.

Acute gastro-enteritis komt veel voor bij jonge kinderen en kan gepaard gaan met uitdroging. Zo’n 5% van de huisartsenconsulten bij jonge kinderen gaat over deze klachten. Van deze kinderen wordt 8% doorverwezen naar de tweede lijn, en van hen worden er jaarlijks 8000 opgenomen in het ziekenhuis. ORT kan het aantal ziekenhuisopnames in principe verminderen, maar is door het braken vaak niet effectief.

Het Groningse onderzoek laat zien dat na inname van ondansetron het braken minder werd, maar toch kon niet worden aangetoond dat de ORT daadwerkelijk verbeterde of dat er minder doorverwijzingen naar de tweede lijn waren. Wel werd duidelijk dat kinderen die met ondansetron behandeld waren, minder vaak voor dezelfde klachten opnieuw naar de huisarts kwamen.

Werkingsmechanisme

Ondansetron is een Selectieve 5HT3(serotonine)-receptorantagonist. Het exacte werkingsmechanisme is niet bekend. Wel zijn er suggesties dat door blokkade van de 5HT3-receptoren in het maagdarmkanaal en het perifere en centrale zenuwstelsel de braakreflex vermindert. Ondansetron is beschikbaar als injectievloeistof, tablet, zetpil (Zofran), stroop (Zofran) en smelttablet (Zofran Zydis).

 

Document acties

Back to top