Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ZIN wil tolvaptan beperkt vergoeden

PW3 - 09-01-2017
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) beveelt aan tolvaptan (Jinarc) te plaatsen op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS), maar uitsluitend voor de patiëntengroep waarvoor een therapeutische meerwaarde is vastgesteld.
ZIN wil tolvaptan beperkt vergoeden

In december 2015 had het ZIN negatief geadviseerd over opname in het GVS, omdat de farmaco-economische analyse onvoldoende methodologische kwaliteit had. Op grond van een nieuwe farmaco-economische analyse schat het ZIN een budgetimpact van € 3,2 tot € 6,7 miljoen. Een recente Europese behandelrichtlijn beperkt de toepassing van tolvaptan, wat de budgetimpact vermindert. Bovendien heeft de fabrikant de lijstprijs verlaagd, waarmee de kosten uitkomen op ongeveer € 80.000 per QALY en de budgetimpact op € 2,8 tot € 5,7 miljoen.

Het ZIN adviseert nu tolvaptan te vergoeden voor verzekerden “van 18 jaar en ouder met autosomaal dominante polycysteuze nierziekte (ADPKD) met chronische nierziekte (CKD) in stadium 1 tot en met 3a bij het instellen van de behandeling, waarbij de ziekte tekenen van snelle progressie vertoont, en daarop is aangewezen overeenkomstig de richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn aanvaard”.

Document acties

gearchiveerd onder: Vergoeding, Tolvaptan
Back to top