Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Intraveneus paracetamol: 90% minder kosten

In een Amerikaans medisch centrum kon een interprofessioneel initiatief de kosten van intraveneus paracetamol met 90% terugdringen.

Algemeen 21-03-2018

Wetgeving reclame voor medicatie functioneert

Wetgeving en zelfregulering bij reclame voor receptplichtige geneesmiddelen gericht op voorschrijvers en apothekers zijn functioneel en solide. Dat concludeert Mirjam de Bruin in haar promotieonderzoek.

Algemeen 19-03-2018

Lagere zorgkosten door zorgprogramma BENU

Verbetering van het medicijngebruik door apothekers kan de samenleving in potentie ruim € 300 miljoen aan besparingen opleveren. Dat blijkt volgens BENU Apotheek uit ervaringen met het zorgprogramma Medicijnmonitor in 200 apotheken.

Algemeen, Geneesmiddelen 12-03-2018

Informed consent ontbreekt vaak bij postmarketingstudie

Informed consent is geen regel bij postmarketingonderzoek (PMS), concluderen Urushihara et al. uit een webenquête onder 1819 Japanse ziekenhuizen.

Algemeen PW10 - 09-03-2018

Met 3D-printing baclofen bereiden op het aanrecht

Met 3D-printing kan een kleinschalige fabriek worden gemaakt die geneesmiddelen synthetiseert bij de patiënt thuis. Met een ‘fabriek’ die past in een steelpan produceerden Kitson et al. baclofen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 07-03-2018

Radar niet vervolgd voor valse recepten

De verdachten van het vals opmaken van doktersrecepten voor het programma Radar worden niet vervolgd. Hoewel het strafbare feiten betreft, vindt het Openbaar Ministerie (OM) het maatschappelijk en journalistiek belang zwaarder wegen.

Algemeen 06-03-2018

Geen effect van terugkoppeling enquête behandeling

Terugkoppeling aan patiënten van de door henzelf gerapporteerde behandelresultaten leidt niet tot meer tevredenheid of betrokkenheid.

Algemeen PW10 - 06-03-2018

Verwachting bij pijn en jeuk

Vanwege mogelijke bias zijn verwachtingen van patiënten van belang in de kliniek en bij interpretatie van onderzoek. In een webenquête vroegen Peerdeman et al. hoe 508 Nederlandse patiënten dachten over toedieningswijzen voor pijn- en jeukmedicatie.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 06-03-2018

Apotheek de Weide in Hoogeveen is ‘beste van Nederland’

Apotheek de Weide in Hoogeveen heeft de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek 2017 onder 909 apotheken. De apotheek leverde volgens onderzoeksbureau AMP de beste farmaceutische zorg- en dienstverlening aan de balie.

Algemeen PW11 - 06-03-2018

Hoog LDL-cholesterol bij jonge vrouw erfelijk

Een zeer hoog ‘slecht’ cholesterol bij jonge vrouwen is vaak het gevolg van een erfelijke aanleg, blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen onder jonge gezonde vrouwen van gemiddeld 33 jaar uit Groningen, Friesland en Drenthe.

Algemeen PW09 - 28-02-2018

Huisartsenbezoek: meeste klachten over bewegingsapparaat

Nederlanders bezoeken huisartsen vooral met klachten over het bewegingsapparaat, zoals pijn in knie en onderrug, gevolgd door problemen met de huid. Dat blijkt uit cijfers over 2016 van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.

Algemeen PW10 - 27-02-2018

HagaZiekenhuis geeft huisartsen inzage in dossier

Ruim vijftig huisartsen in de regio Haaglanden kunnen via een beveiligd portaal voor zorgverleners gegevens van hun patiënten, zoals labuitslagen, inzien in het HagaZiekenhuis.

Algemeen 26-02-2018

EU-delegatie bezoekt Amsterdam over EMA

Een groep Europarlementariërs heeft gisteren tijdens een bezoek aan Amsterdam informatie gekregen over de voortgang van de verhuizing van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Algemeen PW09 - 23-02-2018

Zorgverzekeraars schrappen formulieren apotheker

Voor bijlage 2-geneesmiddelen verdwijnen per 1 maart aanstaande in totaal zeventien formulieren, waardoor de administratieve last voor apothekers vermindert. Dat hebben zorgverzekeraars besloten, meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Algemeen 20-02-2018

Mannelijke huisartsen zijn soms autoritair

Vrouwelijke huisartsen kunnen zich goed inleven in de patiënt, mannelijke huisartsen zijn soms autoritair. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland en het blad Libelle onder zevenduizend mannen en vrouwen.

Algemeen PW09 - 19-02-2018

Genoomprofilering bij borstkanker nuttig

Genoomprofilering met commerciële genoomexpressietests is in staat de kosteneffectiviteit van chemotherapie bij borstkanker te vergroten, vooral door kansloze therapie te vermijden.

Algemeen PW07 - 16-02-2018

Aflevertermijn langer dan elders in Europa

De aflevertermijn voor geneesmiddelen is in de meeste Europese landen korter dan de in Nederland gangbare negentig dagen, blijkt uit een inventarisatie van BENU Apotheken. Door de aflevertermijnen te verlengen tot zes of zelfs twaalf maanden, zoals ter discussie staat, zondert Nederland zich volgens BENU totaal af van naburige landen.

Algemeen PW07 - 15-02-2018

Vaker psychofarmaca na kanker

Kinderen en jongvolwassenen die kanker hebben overleefd, krijgen vaker anxiolytica en hypnotica voorgeschreven.

Algemeen PW07 - 15-02-2018

NIVEL: klachtenafhandeling in zorg kan beter

Zorgverleners zijn goed op weg met de afhandeling van klachten door de aansluiting bij een klachtenfunctionaris en een geschilleninstantie. Maar soms komen klachten nog verkeerd terecht en ook kunnen zorgverleners meer leren van klachten. Dat concludeert het onderzoeksinstituut NIVEL.

Algemeen PW08 - 13-02-2018

Vergoeding voor vervangend geneesmiddel

Als apothekers bij een tekort een vervangend geneesmiddel leveren dat niet is geregistreerd in Nederland kan dat voortaan vergoed worden uit de basisverzekering. Dat heeft de ministerraad op voorstel van minister Bruno Bruins van medische zorg besloten.

Algemeen 09-02-2018

Document acties

Back to top