Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe bloedtest onderscheidt soorten dementie

06-03-2020
Met een nieuwe test die in bloed het tau-eiwit meet is het mogelijk vast te stellen of een patiënt alzheimer of frontotemporale dementie (FTD) heeft. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.
Nieuwe bloedtest onderscheidt soorten dementie

Het tau-eiwit, dat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, is gemiddeld 3,5 keer hoger in bloed bij patiënten met de ziekte van Alzheimer dan bij gezonde mensen. Ook bij patiënten die lijden aan FTD is de concentratie van tau in het bloed lager dan bij alzheimer.

De ziekte van Alzheimer wordt nu vastgesteld door geheugentests, ondersteund door hersenscans en door het analyseren van hersenvloeistof. De bloedtest is goedkoper en vooral makkelijker te ondergaan, omdat bloed vaker kan worden afgenomen. Ook is het beter mogelijk het verloop van de ziekte en de werking van medicijnen in klinische studies te volgen. Dat levert, volgens het Amsterdam UMC, veel informatie op over de werking van geneesmiddelen.

De nieuwe bloedtest is nog niet beschikbaar voor patiënten en wordt nu alleen voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. Resultaten van dit onderzoek van het Amsterdam UMC, uitgevoerd in samenwerking met University of California, zijn deze week gepubliceerd in Nature Medicine.

Document acties

Back to top