Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Toedienen acetylsalicylzuur of heparine bij trombectomie ongunstig

PW10 - 03-03-2022
Gebruik van acetylsalicylzuur of heparine tijdens een trombectomie bij een herseninfarct geeft een verhoogd risico op een hersenbloeding. Dit blijkt uit een klinische trial uitgevoerd in vijftien centra in Nederland.
Toedienen acetylsalicylzuur of heparine bij trombectomie ongunstig

Het risico op een hersenbloeding bij patiënten die in de trial acetylsalicylzuur of heparine kregen toegediend was ongeveer twee keer zo groot als bij patiënten die deze middelen niet kregen. Van de groep behandeld met acetylsalicylzuur kreeg 14% een hersenbloeding, van de heparinegroep 13% en in de controlegroep 7%. Ook waren er geen aanwijzingen dat patiënten in de behandelde groep beter herstelden. Het onderzoek is vroegtijdig gestopt.

Trombectomie is een spoedbehandeling waarbij met behulp van een katheter lokaal een stolsel uit de slagader van de hersenen wordt verwijderd. Artsen voeren deze behandeling zo snel mogelijk na het optreden van een herseninfarct uit om zoveel mogelijk hersenweefsel te redden. Tijdens de ingreep wordt vaak ook aanvullend acetylsalicylzuur of heparine toegediend met als doel de reperfusie, ofwel herstel van de doorbloeding, te verbeteren. Tot nu toe was men niet zeker of deze therapie gunstig is.

Document acties

gearchiveerd onder: Heparine, Acetylsalicylzuur, trombectomie
Back to top