Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ziekenhuisapotheek Erasmus MC biedt noodhulp op Curaçao

PW16 - 12-04-2021
Het Erasmus MC stuurt met spoed een ziekenhuisapotheker en twee apothekersassistenten naar het Curaçao Medical Center (CMC) om te helpen bij de zorgcrisis die is ontstaan door het snel oplopend aantal coronapatiënten. De stap volgt op een emotionele oproep van de ziekenhuisapothekers op Curaçao.
Ziekenhuisapotheek Erasmus MC biedt noodhulp op Curaçao

“Hoewel de werkdruk in het Erasmus MC ook extreem hoog is, voelen wij toch een morele plicht om ook daar te gaan helpen”, stelt Hugo van der Kuy, hoofd ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC. De apotheek van het Rotterdamse ziekenhuis onderhoudt al jaren nauwe banden met de collega’s op Curaçao. “We hebben dagelijks contact”, zegt Van der Kuy. “Onlangs kreeg ik een zeer emotionele oproep van een van de ziekenhuisapothekers,  Zohreh Safipour. Ze zei dat de situatie totaal uit de hand liep en dat dringend hulp nodig was.”

Bleef het aantal coronabesmettingen aanvankelijk laag op het eiland, de afgelopen weken is de situatie dramatisch verslechterd. Dit komt door de zogeheten Britse variant, die besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. Ook heeft een deel van de bevolking zich tijdens de recente verkiezingscampagne niet of nauwelijks aan de coronaregels gehouden.

Om de toestroom van coronapatiënten te kunnen opvangen is naast het CMC ook het oude ziekenhuis weer in gebruik genomen. Van der Kuy: “Normaal gesproken zijn hier zo’n tien ic-bedden bezet, inmiddels beschikken ze over 44 ic-bedden en ze liggen allemaal vol.”

Laurent Favié, de ziekenhuisapotheker die naar Curaçao gaat, zal vooral op de ic worden ingezet. “Zijn belangrijkste taak wordt het ontzien van de verpleegkundigen op de intensive care”, aldus Van der Kuy. Favié, die ook in het Erasmus MC ic-apotheker is, blijft voor zes weken op het Caribische eiland.

Werkdruk

De twee apothekersassistenten gaan zich volgens Van der Kuy met echte ziekenhuiszorg bezighouden, zoals voor toediening gereed maken. “Ze moeten ervoor zorgen dat het dagelijks medicatieproces soepel verloopt. De assistenten op Curaçao zijn de huidige werkdruk en taken die ze nu op afdelingen moeten verrichten niet gewend.” 

Hoe lang de apothekersassistenten uit Nederland in de Caraïben blijven is nog onzeker. Van der Kuy: “Ze gaan in principe voor een maand, maar als blijkt dat de behoefte dan nog steeds groot is, zullen ze wat langer blijven.”

Saamhorigheidsgevoel

Ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC Sarah Wilkes, net terug van een maand op Curaçao, omschrijft de situatie in het Curaçao Medical Center als heftig en intens. Tegelijkertijd zag ze een groot saamhorigheidsgevoel onder het personeel van de ziekenhuisapotheek. “Heel bewonderenswaardig. Zonder te klagen en met veel enthousiasme en positiviteit zet iedereen zijn schouders eronder.”

In korte tijd werden extra afdelingen ingericht, voorraden van essentiële geneesmiddelen aangelegd en bereidingen uitgevoerd. Omdat het eiland lange tijd met weinig besmettingen te maken had was er voldoende tijd om een en ander voor te bereiden. “De bereidingsprotocollen en lijsten van geneesmiddelen die besteld moesten worden lagen allemaal klaar”, zegt Wilkes.

Zelf nam zij dagdiensten en weekenddiensten over van collega’s in de apotheek, die zich vooral met coronazorg bezighielden, zodat ook de reguliere werkzaamheden konden doorgaan. “De hulp uit Nederland wordt zeer gewaardeerd. Het haalt de druk enigszins van de ketel.” Naast de ziekenhuisapothekers en apothekersassistenten van het Erasmus MC krijgt het CMC hulp van artsen uit onder meer Colombia en de Verenigde Staten en verpleegkundigen uit Nederland en de VS.

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Erasmus MC, Curaçao, ziekenhuisapotheek
Back to top