Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oefentherapie effectiever tegen duizeligheid dan medicatie

01-05-2023
Oefentherapie voor het evenwichtsorgaan is opgenomen in de landelijke richtlijn voor de behandeling van duizeligheidsklachten. Hoewel bewezen effectief, wordt deze door het Amsterdam UMC ontwikkelde therapie nog nauwelijks gebruikt in tegenstelling tot medicatie.
Oefentherapie effectiever tegen duizeligheid dan medicatie

Patiënten die last hebben van langdurige duizeligheid krijgen volgens onderzoekers van het Amsterdam UMC nog te vaak ineffectieve medicatie voorgeschreven door de huisarts, zoals bètahistine. De oefentherapie, vestibulaire revalidatie geheten, waarbij patiënten met bewegingen van ogen, hoofd, en lichaam hun evenwichtssysteem herstellen, is wél wetenschappelijk bewezen maar wordt slechts sporadisch ingezet.

Om die inzet te vergroten hebben huisarts-onderzoekers van het Amsterdam UMC een onlineversie van de oefentherapie ontwikkeld, genaamd Vertigo Training. Met behulp van ZonMw-subsidie en in samenwerking met huisartsenorganisatie NHG en patiëntenorganisatie Stichting Hoormij•NVVS is het gelukt om de online behandeling op te nemen in de landelijke richtlijn. De oefentherapie is gratis online beschikbaar.

“Met Vertigo Training kunnen patiënten direct zelf aan de slag met de klachten”, zegt huisarts-onderzoeker en projectleider Vincent van Vugt. “Dat zorgt voor vermindering van de duizeligheid bij de patiënt én het ontlast de huisarts.” Volgens huisarts-in-opleiding en promovenda Hà Ngo zijn patiënten blij dat ze behandeld kunnen worden zonder te hoeven reizen. “Duizeligheid kan je leefwereld klein maken. Zelfs autorijden kan al lastig zijn.”

Evenwichtsorgaan

Duizeligheid is een van de meest voorkomende klachten waarvoor mensen een huisartsenpraktijk bezoeken; één op de vier mensen krijgt er ooit last van. Bij 85-plussers is dat zelfs 50%. Duizeligheid wordt veroorzaakt door een verstoring in het evenwichtssysteem.

 

Document acties

Back to top