Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

VKA’s: sterk verhoogd risico op artrose

PW16 - 19-04-2021
Vitamine-K-antagonisten (VKA’s), ingezet voor bloedverdunning, veroorzaken een sterk verhoogd risico op artrose. Bij mensen met een variatie in het MPG-gen, verantwoordelijk voor de aanmaak van eiwitten die gewrichten soepel houden, kan dit oplopen tot een viermaal zo grote kans op artrose. Zo’n 30% van de bevolking heeft deze genvariant.
VKA’s: sterk verhoogd  risico op artrose

 

Dat komt naar voren uit een studie van dr. Cindy Boer en dr. Joyce van Meurs, verbonden aan het Erasmus MC, die is gepubliceerd in Annals of the Rheumatic Disseases. Zij pleiten ervoor om VKA’s niet langer voor te schrijven aan patiënten die toch al een hoger risico hebben op artrose, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd of overgewicht.

Het duo maakte in eerste instantie gebruik van gegevens van de ERGO-studie, het bevolkingsonderzoek in Rotterdam-Ommoord, waaruit bleek dat mensen die VKA’s innemen een bijna 2,5 keer hoger risico hebben op artrose. In samenwerking met Amerikaanse collega’s vergeleken zij vervolgens VKA’s met andersoortige bloedverdunners. Daaruit kwam naar voren dat VKA-gebruikers met artrose veel vaker een knie- of heupprothese hebben. De artrose was bij hen dus vaker en sneller tot het ernstigste stadium gekomen.

 

 

Document acties

Back to top