Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Veel patiënten gebruiken onnodig lang maagzuurremmers

PW13 - 23-03-2022
90% van de patiënten die voor een langere periode sterke maagzuurremmers krijgen voorgeschreven, hebben daar geen indicatie voor volgens de richtlijn Maagklachten. Tussen huisartsen is weinig verschil in voorschrijfgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en Nivel, in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Veel patiënten gebruiken onnodig lang maagzuurremmers

Volgens de onderzoekers is het moeilijk om sterkere maagzuurremmers, de protonpopremmers (PPI’s), af te bouwen. Patiënten krijgen snel hun maagproblemen terug als ze te snel afbouwen, waarna veel patiënten toch weer de medicijnen gaan slikken. Met alle vervelende bijwerkingen voor de patiënten en onnodige kosten voor de maatschappij tot gevolg.

Huisartsen kunnen patiënten helpen de maagzuurremmers af te bouwen, onder andere door het geven van leefstijladviezen op maat.

Deze studie bevestigt volgens de onderzoekers, die hun resultaten hebben gepubliceerd in het British Journal of General Practice, de noodzaak van de landelijke campagne ‘Gepaste zorg bij maagklachten´, die huisartsen in een e-learning van het NHG onder andere wijst op de juiste indicaties voor maagzuurremmers.

Ook is er materiaal ontwikkeld voor een farmacotherapeutisch overleg (FTO) voor huisartsen en apothekers, en een flyer met advies voor patiënten met maagklachten over wat ze zelf kunnen doen om klachten te verminderen.

Oogontsteking

Uit het onderzoek blijkt verder dat een deel van de huisartsen antibiotica voorschrijft bij een oogontsteking terwijl hiervoor geen indicatie is. Het percentage onterechte voorschriften per huisarts varieerde tussen 0 en 90%.

Huisartsen blijken zich wel goed te houden aan de richtlijn bij lage rugpijn en schrijven nauwelijks spierverslappers voor. Het percentage spierverslappers bij lage rugpijn varieerde tussen 0 en 11% per huisarts. Deze cijfers zijn de laatste jaren niet gedaald, aldus de onderzoekers.

 

Document acties

gearchiveerd onder: maagzuurremmers
Back to top