Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Opnieuw forse boete voor fabrikant CDCA

03-06-2022
Na Nederland en Israël legt nu ook Italië een hoge boete op aan geneesmiddelenfabrikant Leadiant voor het ten onrechte in rekening brengen van een excessief hoge prijs voor het geneesmiddel chenodeoxycholzuur (CDCA). De boete bedraagt € 3,5 miljoen.
Opnieuw forse boete voor fabrikant CDCA

De Italiaanse mededingingsautoriteit (ICA) geeft in een 187 pagina's tellend rapport een gedetailleerde onderbouwing van de opgelegde boete. De klacht tegen Leadiant was ingediend door de Italiaanse consumentenorganisatie AltroConsumo. De organisatie werkte hiervoor samen met Farma ter Verantwoording, die in 2018 de originele klacht had ingediend bij de Nederlandse mededingingsautoriteit ACM. De ACM legde Leadiant in juli vorig jaar een boete op van 19,6 miljoen euro. De Israëlische mededingingsautoriteit volgde in november met een boete van 2,2 miljoen euro. In Spanje en België lopen nog soortgelijke zaken tegen Leadiant.

Farma ter Verantwoording reageert verheugd op de uitspraak van de Italiaanse ICA. "Dit is een waarschuwing aan bedrijven die buitensporige prijzen vragen voor hun geneesmidddlen", zegt voorzitter Wilbert Bannenberg. "Wij vinden dat farmaceutische bedrijven een zorgplicht hebben om medicijnen betaalbaar en beschikbaar te maken voor patiënten."

Document acties

Back to top