Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apothekersassistenten demonstreren voor meer salaris

22-03-2023
Een groep apothekersassistenten uit Rotterdam wil een betere cao en gaat zaterdag 25 maart demonstreren voor het World Trade Centre aan de Coolsingel. Hun eisen zijn onder andere verlaging van de werkdruk en een automatische prijscompensatie. “Wij willen de cao openbreken.”
Apothekersassistenten demonstreren voor meer salaris

“Een loonsverhoging van 2,5% is een lachertje. Weten jullie niet hoe hoog de inflatie is?” Apothekersassistent Sermin Sahan, werkzaam in BENU Apotheek Roosestraat in Rotterdam, klinkt strijdbaar. Ze kan niet begrijpen dat de vakbonden CNV en FNV vorig jaar april akkoord zijn gegaan met het eindbod voor een nieuwe cao Apotheken: een structurele loonsverhoging met 2,5%. Ook hebben de apotheekmedewerkers eind vorig jaar een eenmalige uitkering van € 300 bruto gekregen.

“Een oud-collega, een alleenstaande moeder, werkte fulltime in de apotheek, maar kon niet rondkomen van het salaris. Dat was voor mij de aanleiding om in actie te komen”, zegt Sahan, die samen met haar collega-apothekersassistent Samira Ajarai een actiecomité heeft opgezet.

Preferentiebeleid

Volgens de apothekersassistenten moet het salaris door een automatische prijscompensatie mee gaan stijgen met de inflatie. Een dertiende maand is ook een eis van de actievoerders, die de cao willen openbreken voor een betere salarisontwikkeling. “Een apothekersassistent heeft na negen jaar de drempel bereikt. Dat betekent tot je 65e geen loonsverhoging meer. Daar moet echt iets aan gebeuren.”

Verder vinden de apothekersassistenten dat de werkdruk in de apotheek te hoog is, door onder andere personeelstekorten, fysieke belasting en agressie aan de balie. “Elke dag weer staan we het preferentiebeleid uit te leggen aan de balie. Waarom moeten wij dit beleid van de zorgverzekeraar uitvoeren?”, aldus Sahan.

Landelijke staking

Na een oproep via een petitie, die naar eigen zeggen 1300 keer is ondertekend, was voor het actiecomité duidelijk dat de onvrede over de hoge werkdruk en de huidige cao breder leeft onder apothekersassistenten.

Voor komende zaterdag 25 maart hebben de twee apothekersassistenten een demonstratie georganiseerd, waarvoor een vergunning is aangevraagd. Ze verzamelen om 13.00 uur op de trappen van het World Trade Centre aan de Coolsingel voor een korte demonstratieve optocht.

Het is nog niet duidelijk hoeveel apothekersassistenten gaan demonstreren zaterdag.  “We krijgen veel reacties uit het hele land, dus we hopen op een grote opkomst”, zegt Sahan, die benadrukt een landelijke staking te overwegen, als hun eisen niet worden ingewilligd.

Prijsstijgingen

Hoewel dit geen georganiseerde actie is van de vakbonden, steunen CNV en FNV de demonstranten, zegt CNV-onderhandelaar Albert Spieseke: “Het is een unicum dat apothekersassistenten gaan demonstreren voor een betere cao. Dat hebben we niet eerder meegemaakt.”

Volgens Spieseke was de 2,5% loonsverhoging het hoogst haalbare in de cao-onderhandelingen van vorig jaar. “Het afsluiten van de cao Apotheken verloopt al jaren moeizaam. Een jaar geleden konden wij ons hierin vinden, en de leden in meerderheid ook. Maar deze percentages staan inmiddels niet meer in verhouding tot de hoge inflatie, dat is natuurlijk veel werknemers overkomen. Niemand heeft deze hoge prijsstijgingen kunnen voorzien.”

De apothekersassistenten hebben de werkgeversorganisaties Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZAO) ook uitgenodigd voor de demonstratie. Het is niet bekend of ze naar Rotterdam komen.

 

Document acties

Back to top