Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

NAPCO naar Kamer na opzegging contract door Zilveren Kruis

PW5 - 26-01-2021
Apothekerscoöperatie NAPCO heeft vanmiddag alarm geslagen bij de Tweede Kamer omdat Zilveren Kruis geen contracten meer sluit met apotheken voor de levering van medische hulpmiddelen. Volgens de apothekers ontstaan hierdoor schrijnende situaties omdat patiënten te lang moeten wachten op incontinentieluiers, insulinespuitjes en verbandmiddelen.
NAPCO naar Kamer na opzegging contract door Zilveren Kruis

Een delegatie van de Nederlandse Apothekers Coöperatie (NAPCO) heeft vanmiddag de petitie ´Behoud beschikbaarheid hulpmiddelen in de wijk dichtbij de patiënt´ aangeboden aan de Tweede Kamer. Daarin vragen de apothekers de politieke partijen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) druk uit te oefenen op Zilveren Kruis om het besluit terug te draaien en de levering van medische hulpmiddelen door apotheken alsnog te vergoeden.

De petitie is 5700 keer ondertekend door apothekers, huisartsen, wijkverpleegkundigen en patiënten en werd in ontvangst genomen door zorgwoordvoerders van VVD, PVV en 50Plus.

Landelijke aanbieders

Met ingang van 2021 koopt Zilveren Kruis alleen nog medische hulpmiddelen en dieetpreparaten in via landelijke aanbieders. Door dit nieuwe beleid van de zorgverzekeraar kunnen patiënten deze hulpmiddelen alleen nog bij hun lokale apotheek halen als zij bijbetalen of een restitutiepolis hebben.

Volgens de coöperatie, waarbij vijfhonderd zelfstandig gevestigde apothekers zijn aangesloten, gaat de stap van Zilveren Kruis ten koste van de toegankelijkheid van de lokale zorg en ondermijnt die de samenwerkingsafspraken tussen huisarts, wijkverpleging en apotheek.

NAPCO begrijpt niets van het nieuwe beleid van Zilveren Kruis, aangezien de zorgverzekeraar nooit heeft aangegeven dat de tarieven voor dit soort medische hulpmiddelen te hoog waren. Apothekers leveren die, volgens NAPCO, al jaren tegen kostprijs.

Uitspraak rechter

De KNMP, 27 apotheken en zes patiënten vorderden eind vorig jaar in kort geding een verbod voor Zilveren Kruis om te korten op de vergoeding die apotheken zonder contract ontvangen als zij deze hulmiddelenzorg toch blijven leveren. Eind december oordeelde de voorzieningenrechter van de Rechtbank Leeuwarden dat dit beleid van Zilveren Kruis geoorloofd is.

Document acties

Reacties

27-01-2021 11:29
D.T. Hendriksz (123660) zegt:

De NapCo, apothekers, belangenbehartigers en koepels/collectieven van apothekers en apotheken doen er eens goed aan om zich te verdiepen in de speltheorie waarop het systeemmodel Zorgstelsel 2006 is gebaseerd en in de diepere betekenis van de functionele omschrijving in de WMG; het gaat niet om wie de zorg levert, maar om wat er wordt geleverd. Het is aan de verzekeraars om zorg in te kopen voor de laagste prijs tegen nog acceptabele kwaliteit. 1x per jaar kunnen verplicht verzekerden met de voeten stemmen. Speltheorie!

Back to top