Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘We moeten onze expertise inzetten bij het vaccineren’

PW6 - 04-02-2021
Bij het vaccineren gaat 15% verloren omdat de GGD’s na zes doses het resterende vaccin niet mogen mengen met een nieuwe flacon. Apothekers en apothekersassistenten kunnen deze verspilling tegengaan. Dat stelt ziekenhuisapotheker Noortje Swart, voorzitter van de landelijke vaccinatiewerkgroep. “Maak gebruik van onze kennis.”
‘We moeten onze expertise inzetten bij het vaccineren’

De GGD’s mogen uit een flacon van het Pfizer/BioNTech-vaccin maximaal zes doses optrekken, terwijl in ziekenhuizen uit twee flacons 13 of 14 doses worden gehaald. Volgens Noortje Swart, hoofd ziekenhuisapotheek in het Amsterdam UMC, is dit de dagelijkse geprotocolleerde werkwijze in de ziekenhuizen. “We maken gebruik van het materiaal dat het RIVM beschikbaar stelt, de standaardnaalden en -spuiten of speciale laag residu-spuitjes waarmee we er nog meer uithalen.”

Met hun ervaring in het voor toediening gereedmaken (VTGM) kunnen apothekers en apothekersassistenten de GGD’s helpen hun werkwijze aan te passen om de flacons optimaal te benutten, zegt Swart. Zij benadrukt dat er geen tijd te verliezen is in deze crisis. “RIVM en IGJ voeren allerlei gesprekken over het aanpassen van de richtlijnen, maar ze kunnen onze expertise ook in huis halen. Maak gebruik van de VTGM-kennis van apothekers en apothekersassistenten uit de openbare en de ziekenhuisfarmacie!”

Swart hoopt dat de GGD’s snel toestemming krijgen om af te wijken van de norm van maximaal zes doses, en voortaan ook de volledige flacon mogen benutten. De GGD’s zijn hierover in gesprek met het RIVM en de inspectie, aldus een RIVM-woordvoerder.

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Apothekers, Noortje Swart, vaccineren
Back to top