Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

FIP: samenwerking nodig voor veilig geneesmiddelgebruik

13-08-2020
Zorgpartijen moeten beter gaan samenwerken om veilig en kwalitatief hoogstaand geneesmiddelgebruik te garanderen. Medicatiebewaking door openbaar apothekers speelt hierbij een cruciale rol, zo blijkt uit wereldwijd uitgevoerde praktijkstudies. Dit stelt de internationale apothekersorganisatie FIP.
FIP: samenwerking nodig voor veilig geneesmiddelgebruik

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondervindt wereldwijd een op de vier patiënten nadelige effecten van de zorg die men krijgt, inclusief schade door geneesmiddelgebruik. Geschat wordt dat medicatiefouten jaarlijks zo’n 42 miljard dollar kosten.  

Veilig geneesmiddelgebruik staat in veel landen op dit moment daarom hoog op de zorgagenda, stelt Parisa Aslani, professor aan de Universiteit van Sydney en een van de opstellers van het FIP-document over dit onderwerp. “Ongeacht of apothekers directe of indirecte patiëntenzorg verlenen, ze hebben allemaal een rol in het promoten van veilige en goede zorg”, aldus Aslani.  

De FIP verwerpt een cultuur van elkaar de schuld geven als zich medicatiefouten voordoen, omdat deze de schade voor patiënten voorkomt noch verzacht. Aslani: “We moeten van elkaar leren. We hebben patiëntveiligheid allemaal hoog in het vaandel staan, maar als het om medicatieveiligheid gaat nemen apothekers het voortouw.”  

Aslani wijst daarbij op de vele gemeenschappelijke uitdagingen waarvoor apothekers zich geplaatst zien, zoals de steeds ingewikkelder wordende medicijnen, polyfarmacie en “het verzekeren van optimale patiëntenzorg binnen een niet zelden gefragmenteerd zorgstelsel.”        

De good practice -studies naar de rol van apothekers bij medicatiebewaking zijn uitgevoerd in onder meer Nederland, Australië, Canada, Finland, India, Oman, Saoedi Arabië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

 

Document acties

Back to top