Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Tucatinib in pakket als fabrikant prijs 65% verlaagt

PW4 - 20-01-2022
Tucatinib (Tukysa) in combinatie met trastuzumab en capecitabine voor de behandeling van borstkanker kan worden vergoed uit het basispakket, mits de fabrikant de prijs van het geneesmiddel minstens 65% verlaagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
Tucatinib in pakket als fabrikant prijs 65% verlaagt

Deze combinatie van geneesmiddelen is voor volwassen patiënten met HER2-positieve, lokaal gevorderde of uitgezaaide borstkanker. Het gaat om patiënten die tenminste twee voorafgaande anti-HER2-behandelschema’s hebben gekregen.

De aanleiding voor dit advies van het Zorginstituut Nederland was de plaatsing van tucatinib in de sluis voor dure geneesmiddelen, vanwege te verwachten hoge kosten. Als tucatinib in combinatie met trastuzumab en capecitabine na de prijsverlaging van 65% in het verzekerde pakket komt, zal het zorginstituut het gebruik van deze combinatie monitoren, en uiterlijk in 2025 de minister daarover informeren.

HER2

Borstkanker ontwikkelt zich in de melkbuisjes of melkklieren van de borst. Er is sprake van lokaal gevorderde borstkanker als een tumor groter is dan vijf centimeter, of als de tumor is ingegroeid in de borstholte of in de huid. Uitzaaiingen kunnen ook in de lymfeklieren van de oksel zitten.

HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. HER2-positieve borstkanker betekent dat er veel HER2 op de kankercellen zit.

Document acties

Back to top