Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Novartis verzesvoudigt prijs weesgeneesmiddel

PW03 - 09-01-2019
Farmaceutisch bedrijf Novartis heeft het kankergeneesmiddel lutetium Lu-177 oxodotreotide opgekocht en de prijs bijna verzesvoudigd. Voor deze prijs willen zorgverzekeraars het niet meer vergoeden, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).
Novartis verzesvoudigt prijs weesgeneesmiddel

Het geneesmiddel lutetium Lu-177 oxodotreotide, voor de behandeling van zeldzame neuro-endocriene tumoren (NET’s), werd in de jaren tachtig ontwikkeld door het Erasmus MC. NET’s kunnen op meerdere plaatsen in het lichaam opduiken, bijvoorbeeld in de maag, lever of alvleesklier.

Het geneesmiddel bleek zo succesvol dat ook het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het UMC Utrecht het geneesmiddel gingen bereiden. De ziekenhuizen maakten de behandeling voorheen zelf voor ongeveer € 4000 per infuus.

Novartis vraagt nu voor haar identieke geneesmiddel Lutathera per infuus: € 23.000; een kuur bestaat uit vier infusen. Zorgverzekeraars willen het geneesmiddel voor deze prijs niet vergoeden. Volgens het NTvG willen ziekenhuizen en zorgverzekeraars dat de ziekenhuizen het geneesmiddel zelf blijven bereiden.

Lutetium Lu-177 oxodotreotide werd in het Erasmus MC ontwikkeld onder leiding van emeritus hoogleraar Eric Krenning. Samen met onderzoekers richtte hij het farmaceutisch bedrijf Biosynthema op, dat in 2010 werd verkocht aan het Franse bedrijf Advanced Accelerator Applications (AAA).

Vorig jaar betaalde Novartis € 3,3 miljard voor AAA, nadat lutetium Lu-177 oxodotreotide halverwege 2017 door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) werd geregistreerd als weesgeneesmiddel voor de behandeling van een zeldzame ziekte.

 

 

Document acties

Back to top