Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Noodoproep Zorginstituut: zorg dreigt vast te lopen

PW21en22 - 18-05-2022
Overvolle wachtkamers, wanhopige artsen, tekort aan personeel en rondzwervende psychiatrische patiënten. Zo ziet de zorg er over twintig jaar uit als er niets gebeurt. Met deze onheilspellende boodschap lanceert Zorginstituut Nederland (ZIN) de bewustwordingscampagne DeZorgvanMorgen.
Noodoproep Zorginstituut: zorg dreigt vast te lopen

In een video laat het Zorginstituut zien wat ons te wachten staat als er niets gebeurt, en de voorbodes zijn er al: schaars zorgpersoneel en toenemende gezondheidsverschillen. Corona heeft duidelijk gemaakt dat het systeem kraakt en de beschikbaarheid van zorg zoals we die kennen onder druk staat.

Maar het is nog niet te laat, stelt ZIN, dat iedereen met hart voor de zorg oproept via sociale media mee te denken over de toekomst van de zorg. Via de hashtag #dezorgvanmorgen kan de discussie beginnen over de noodzakelijke keuzes om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.

Volgens het Zorginstituut is de uitweg uit de dreigende crisis: passende zorg. Daarbij gaat niet meer alle aandacht en geld uit naar ziekte en behandeling, maar wordt de organisatie, financiering en het aanbod van zorg meer gericht op preventie, gezondheid en kwaliteit van leven.

Regio

In het Regeerakkoord staat passende zorg omschreven als ‘de norm voor alle zorg’. Passende zorg betekent een ommezwaai in hoe we denken over zorg en dwingt tot duidelijke keuzes, aldus het Zorginstituut. Deze zorg gaat verder dan alleen het behandelen van de zorgvraag, ook het aanpakken van maatschappelijke problemen zoals woningnood, schulden en eenzaamheid dragen bij aan iemand zijn gezondheid.

Veelbelovende projecten, programma’s en plannen voor betere zorg komen nu vaak niet verder dan waar ze zijn ontwikkeld, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, in de eerste lijn of regio. We moeten daarom alle verschillende manieren waarop mensen kijken naar goede zorg met elkaar verbinden tot één geheel, aldus ZIN.

 

Document acties

Back to top