Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

500 postzendingen met medicijnen in beslag genomen

25-06-2020
De douane heeft de afgelopen twee maanden vijfhonderd postzendingen met geneesmiddelen in beslag genomen. Het ging daarbij om via internet bestelde middelen waarvan mensen denken dat ze helpen tegen het coronavirus, zoals hydroxychloroquine, chloroquine en antivirale middelen, maar ook antibiotica als amoxicilline en azitromycine.
500 postzendingen met medicijnen in beslag genomen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die de douaneactie heeft geïnitieerd, benadrukt dat particulieren die via internet buiten Europa medicijnen bestellen en deze naar Nederland importeren de wet overtreden. “Het importeren van geneesmiddelen mag alleen met de juiste vergunningen of met expliciete toestemming van de inspectie”, aldus de IGJ. Een dergelijke vergunning wordt alleen verstrekt aan apothekers, groothandelaren en fabrikanten. Medicijnen bestellen via internet in Europa kan volgens de inspectie wel veilig en legaal als de aanbieder is geregistreerd op de website aanbiedersmedicijn.nl. Door op een speciaal logo te klikken kan gecontroleerd worden of het om een betrouwbare handelaar gaat.

Gevaarlijke verontreinigingen

De inspectie waarschuwt verder dat bij malafide verkopers op internet gekochte receptgeneesmiddelen gevaarlijke verontreinigingen kunnen bevatten of de verkeerde dosering van de werkzame stof. “Ook is het risicovol omdat er geen arts is die zicht heeft op de risico’s van het gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met andere geneesmiddelen of bijwerkingen. Betrouwbare aanbieders zullen nooit receptplichtige medicijnen verstrekken zonder een recept.”

Op dit moment zijn er geen medicijnen die preventief werken tegen corona, verzekert de IGJ "Medicatie die wordt gebruikt bij de behandeling van coronapatiënten mag alleen onder strikt toezicht van artsen worden toegediend."

Document acties

Reacties

25-06-2020 15:21
J.W.M. Schönberger (405502) zegt:

Op de lijst online aanbiedersmedicijnen staan helaas alleen NL-aanbieders en geen Europese aanbieders.

Back to top