Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

LUMC: coronapatiënten herstellen vrij goed na ic

PW7 - 11-02-2021
Patiënten met COVID-19 herstellen over het algemeen ‘vrij goed’ van fysieke klachten na opname op de intensive care (ic). Ook ontwikkelen ze weinig langdurige psychische klachten. Dit blijkt uit een analyse van 81 patiënten die tijdens de eerste golf zijn opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
LUMC: coronapatiënten herstellen vrij goed na ic

Bij geen van de patiënten werd het coronavirus zes weken na ontslag uit het ziekenhuis nog aangetroffen, aldus de onderzoekers, die hun bevindingen hebben gepubliceerd in EClinicalMedicine.

De herstellende patiënten werden voor een periode van zes weken gevolgd door onder anderen een internist-infectioloog, longarts, cardioloog en psycholoog. Met als doel: de zorg, monitoring en het herstel van coronapatiënten na een ic-opname verder te verbeteren. Daarbij hebben de onderzoekers gekeken naar de ontwikkeling van de longfunctie, cardiale functie, ontstekingen van het weefsel, psychische klachten en fysieke restklachten zoals kortademigheid en vermoeidheid.

Uit deze analyse blijkt, volgens de onderzoekers, dat patiënten over het algemeen vrij goed herstellen, hoewel veel patiënten nog wel last hebben van vermoeidheid en kortademigheid. Verder zijn de ontstekingswaarden na zes weken genormaliseerd en de hart- en longfunctie werken naar behoren.

Polikliniek

Dat patiënten met COVID-19 die zijn opgenomen op de ic over het algemeen goed herstellen, blijkt ook uit vergelijkbare onderzoeken uit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, concludeert het onderzoeksteam. Met de resultaten uit de analyse heeft het LUMC de zorg op de polikliniek voor postcorona verder verbeterd, door meer te focussen op de revalidatie en de kortademigheidsklachten.

 

Document acties

gearchiveerd onder: coronapatiënten, herstellen, LUMC
Back to top