Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kuipers blijft investeren in Goed Gebruik Geneesmiddelen

05-07-2022
Onderzoeken en projecten in het kader van Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) van ZonMw dragen bij aan de betaalbaarheid van de zorg en aan passende farmaceutisch zorg. Dat concludeert minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers, die aangeeft te willen blijven investeren in het onderzoeksprogramma.
Kuipers blijft investeren in Goed Gebruik Geneesmiddelen

Over de ruim tien jaar dat het GGG-programma draait zijn er 453 gesubsidieerde projecten gestart, die hebben geleid tot ongeveer 1000 publicaties, schrijft Kuipers (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

In het evaluatierapport Goed Gebruik Geneesmiddelen 2012-2022, uitgevoerd door het adviesbureau SiRM, is berekend dat de onderzoeken ook minimaal 9800 levensjaren in goede gezondheid hebben opgeleverd. Ook zijn de resultaten van het programma terug te vinden in aangepaste behandelmethodes, richtlijnen of in inzicht dat leidt tot vervolgonderzoek.

“ZonMw kan trots zijn op wat het GGG-programma in de afgelopen tien jaar heeft neergezet”, aldus de minister, die aangeeft te willen blijven investeren in het onderzoeksprogramma. Het huidige programma loopt tot en met 2023.

Implementatie

Het implementeren van de onderzoeks- en projectresultaten is een van de verbeterpunten uit het evaluatierapport. De wetenschappelijke waarde van de onderzoeken is groot, maar patiënten in de praktijk moeten meer gaan merken van de behaalde resultaten, benadrukt Kuipers. “Het is belangrijk dat de inzichten uit de onderzoeken en projecten meer bijdragen aan de kwaliteit en kosteneffectiviteit van de zorg.”

Verder vraagt de minister aandacht voor het verbeteren van de synergie tussen het GGG-programma en andere onderzoeksprogramma’s van ZonMw.

Doelmatig

Het programma GGG van ZonMw bestaat tien jaar. Volgens afspraak met het ministerie van VWS heeft ZonMw een tweede externe evaluatie van het GGG-programma (2012-2022) laten uitvoeren, in aanvulling op een eerdere evaluatie in 2017.

Hoofddoelstelling van het GGG-programma is het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van bestaande geneesmiddelen.

Document acties

Back to top