Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: vijftien kwetsbare ouderen overleden na coronavaccinatie

PW7 - 09-02-2021
Sinds de start van de vaccinatiecampagne zijn er vijftien meldingen binnengekomen van overlijden na vaccinatie met een coronavaccin. Het gaat daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, die de meest voor de hand liggende verklaring zijn voor het overlijden. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Lareb: vijftien kwetsbare ouderen overleden na coronavaccinatie

Het betreft dertien kwetsbare ouderen van 85 jaar en ouder en twee ouderen tussen 70 en 84 jaar met ook een kwetsbare gezondheid. Ongeveer de helft van hen kreeg in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn, volgens Lareb, op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij kwetsbare ouderen mogelijk wel bijgedragen hebben aan verslechtering van hun toch al fragiele gezondheid.

Sinds de start van het vaccineren tegen corona zijn tot en met 7 februari 2812 meldingen binnengekomen bij Lareb met 12.670 vermoede bijwerkingen. Het betreft 2661 meldingen over het Comirnaty-vaccin van Pfizer/BioNTech en 113 meldingen over het vaccin van Moderna. Bij 38 meldingen was het vaccin niet ingevuld.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn (1476), hoofdpijn (1356) en reacties op de prikplek, zoals pijn (1284), zwelling (500) en warmte (443).

Ook klachten zoals vermoeidheid (1204), je niet lekker voelen (1170), rillingen (756), misselijkheid (576) en koorts (514) zijn vaak gemeld. Volgens Lareb zijn dit allemaal bekende klachten bij alle vaccins.

 

Document acties

Back to top