Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Aantal wanbetalers zorgverzekeringen gedaald

07-01-2019
Het aantal wanbetalers van de zorgverzekering is in 2017 gedaald met 8% door onder meer betere samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), meldt de Zorgverzekeringslijn.
Aantal wanbetalers zorgverzekeringen gedaald

Een aantal gemeenten en zorgverzekeraars heeft de handen ineengeslagen en afspraken gemaakt om bijstandsgerechtigden te helpen hun premieschuld op te lossen.

Daarnaast hebben veel wanbetalers zelf een betalingsregeling afgesproken met hun zorgverzekeraar, concludeert de Zorgverzekeringslijn, dat onafhankelijk advies geeft aan consumenten, hulpverleners en gemeenten over het oplossen van zorgverzekeringsschulden.

De afspraken tussen gemeenten en zorgverzekeraars zijn mogelijk door enkele wetswijzigingen die in 2016 zijn doorgevoerd. Die maken het voor verzekerden makkelijker om hun zorgverzekeringsschuld op te lossen. Zo moeten zorgverzekeraars meer inspanningen verrichten om verzekerden met financiële problemen te helpen.

Het aantal wanbetalers behaalde een piek van ruim 330.235 in 2015, waarna de daling is ingezet. In 2016 en 2017 daalde het aantal wanbetalers met respectievelijk ruim 11% en 8%. Op 1 december 2018 waren er nog 225.177 wanbetalers; de Zorgverzekeringslijn verwacht dat de daling de komende jaren doorzet.

Verzekerden worden als wanbetaler bij het CAK geregistreerd al zij zes maanden of langer geen premie voor de basisverzekering hebben betaald.

Zorgverzekeringslijn is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is een onderdeel van de Stichting Klachten en Geschillen Verzekeringen (SKGZ).

 

Document acties

gearchiveerd onder: Zorgverzekering
Back to top