Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PrEP verkrijgbaar voor € 50 per maand

PW04 - 15-01-2018
Pre-expositieprofylaxe (PrEP) tegen hiv-infectie is per 1 januari 2018 verkrijgbaar bij de generieke fabrikant Centrafarm voor € 47,95 per maand. Tot voor kort kon een maand PrEP-gebruik nog ruim € 500 kosten.
PrEP verkrijgbaar voor € 50 per maand

Dat door deze forse prijsverlaging meer mensen PrEP kunnen betalen, is volgens het Aidsfonds een ‘geweldige stap’. “Voor het stoppen van de hiv-epidemie is het cruciaal dat iedereen met een verhoogd risico op hiv die kans krijgt, ongeacht zijn portemonnee”, zegt Aidsfonds-directeur Louise van Deth. PrEP wordt in Nederland niet vergoed door zorgverzekeraars; de kosten zijn geheel voor rekening van de gebruiker.

De prijs van de hiv-preventiepil daalde vorig jaar naar € 99,50 per maand nadat de in hiv gespecialiseerde Plusapotheken deze prijs waren overeengekomen met Sandoz, die een generieke versie van PrEP op de markt bracht.

Het octrooi van Gilead op de combinatie emtricitabine + tenofovir disoproxil (Truvada) was in de zomer van 2017 verlopen. Centrafarm biedt nu een generieke versie van de PrEP-pil aan voor alle apotheken van € 47,95.

Nog steeds zijn er in Nederland elk jaar zo’n negenhonderd hiv-diagnoses. Het toevoegen van PrEP aan de bestaande hiv-preventie, zoals voorlichting en condoomgebruik, kan volgens het Aidsfonds duizenden nieuwe hiv-infecties voorkomen. Ook bevrijdt de pil mensen eindelijk van angst voor hiv en bespaart PrEP de samenleving veel zorgkosten, aldus het Aidsfonds.

In onder meer België, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en de Verenigde Staten wordt PrEP wel vergoed.

Document acties

Back to top