Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ZIN: vergoed borstkankermiddel Enhertu na prijsverlaging

23-02-2023
Het nieuwe geneesmiddel trastuzumab-deruxtecan (Enhertu) remt een agressieve vorm van borstkanker met ruim vijftien maanden bij patiënten die niet meer kunnen genezen. Het Zorginstituut Nederland adviseert het geneesmiddel, na een prijsverlaging van minstens 45%, te vergoeden uit het basispakket.
ZIN: vergoed borstkankermiddel Enhertu na prijsverlaging

Trastuzumab-deruxtecan is een nieuw medicijn voor patiënten met HER2-positieve borstkanker, die uitzaaiingen hebben of niet geopereerd kunnen worden en bij wie een eerdere behandeling niet (meer) aanslaat.

Bij HER2-positieve borstkanker delen de cellen zich snel, waardoor het risico op uitzaaiingen groter is dan bij andere vormen van borstkanker. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) schat dat per jaar 243 tot 609 patiënten met HER2-positieve borstkanker voor een behandeling met trastuzumab-deruxtecan in aanmerking komen.

Naar het effect van Enhertu wordt op dit moment onderzoek gedaan, en op basis van de tussentijdse resultaten concludeert ZIN dat het medicijn bewezen effectief is voor patiënten met HER2-positieve borstkanker die niet meer kunnen genezen.

Met Enhertu staat de kanker minstens 15,5 maanden stil, terwijl dat met de standaardbehandeling met trastuzumab-emtansine (Kadcyla) gemiddeld 6,8 maanden is. De periode dat patiënten overleven zonder uitbreiding van de kanker, is met trastuzumab-deruxtecan dus bijna negen maanden langer. Het geneesmiddel heeft wel meer bijwerkingen dan trastuzumab-emtansine, maar die kunnen worden behandeld en zijn niet blijvend.

Prijsonderhandelingen

Omdat het onderzoek naar de effectiviteit van Enhertu nog niet is afgerond, is nu niet bekend wat het effect van het geneesmiddel is op de algehele overleving en de kwaliteit van leven.

Door deze onzekerheden over de gezondheidswinst vindt ZIN de vraagprijs te hoog. Daarom adviseert ZIN minister Ernst Kuipers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met de fabrikant over een prijsverlaging van minstens 45% te onderhandelen. Hierdoor kunnen andere nieuwe geneesmiddelen ook in het basispakket worden opgenomen, aldus het zorginstituut.

Als alle resultaten van het onderzoek beschikbaar zijn, kan ZIN het medicijn op verzoek van de minister opnieuw beoordelen en nogmaals adviseren over de vergoeding ervan.

Document acties

Back to top