Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw vaccin RS-virus effectief en veilig

07-04-2023
Een nieuw vaccin tegen het RS (respiratoir syncytieel)-virus is effectief en veilig bij zwangere vrouwen. Dit blijkt uit onderzoeken van kinderartsen verbonden aan het UMC Utrecht.
Nieuw vaccin RS-virus effectief en veilig

Hierdoor wordt het mogelijk om zwangere vrouwen te vaccineren, geven de onderzoekers aan. In het onderzoek, dat is uitgevoerd onder 7400 moeders en hun pasgeboren kinderen, kwam naar voren dat de zwangere vrouwen na vaccinatie antistoffen aanmaken. Deze komen via de placenta bij de baby terecht. Dit biedt de baby bescherming tegen het RS-virus. Daarnaast is gebleken dat het vaccin bij ouderen ernstige infecties kan voorkomen.

Ernstig beloop
Het RS-virus is een luchtwegvirus dat in Nederland vooral in de winter voorkomt. Bijna alle kinderen krijgen voor hun derde levensjaar een infectie door dit virus en bij kinderen en volwassenen kunnen herinfecties optreden. Een infectie kan klachten geven van verkoudheid en hoesten, en in ernstigere gevallen benauwdheid en een longontsteking. Het risico op een ernstig beloop is groter bij kinderen jonger dan 2 jaar, prematuren en mensen ouder dan 65 jaar. Jaarlijks belanden 150 tot 200 baby's op de intensive care als gevolg van een infectie.

De onderzoeken zijn gepubliceerd in Lancet Infectious Diseases en New England Journal of Medicine. Aan de studies deden ook Spaarne Gasthuis en Diakonessehuis mee. De verwachting is dat het vaccin dit jaar wordt geregistreerd in Europa.

Document acties

Back to top