Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Pijnstillers gevonden in kruidenpreparaat Montalin

10-05-2021
Gebruikers van het kruidenpreparaat Montalin kunnen zonder dat ze dat weten hoge doseringen pijnstillers binnenkrijgen. Het vergroot de kans op bijwerkingen en door interacties kan het leiden tot gevaarlijke situaties. Dat blijkt uit meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.
Pijnstillers gevonden in kruidenpreparaat Montalin

Na vier meldingen over opvallend snelle pijnvermindering bij het gebruik van Montalin heeft Lareb de capsules laten onderzoeken door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hieruit blijkt dat de pijnstillers meloxicam en paracetamol illegaal zijn toegevoegd en niet staan vermeld op de verpakking.

Montalin is een kruidenpreparaat uit Indonesië dat in Nederland te koop is via webshops, en volgens de productinformatie bevat het vijf verschillende kruiden. Het middel wordt gebruikt bij onder meer spierpijn, jicht, stress, migraine, reuma, oedeem, koorts en bronchitis.

Lareb heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) op de hoogte gebracht.

 

 

Document acties

Back to top