Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Sneller herstel coronapatiënt op ic door imatinib

PW26en27 - 21-06-2021
COVID-19-patiënten met ernstige complicaties die het leukemiegeneesmiddel imatinib krijgen, liggen gemiddeld zeven dagen korter op de intensive care. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC en twaalf andere ziekenhuizen.
Sneller herstel coronapatiënt op ic door imatinib

Ook lijkt het dat COVID-19-patiënten korter aan de beademing hoeven en dat er minder patiënten overlijden door imatinib. De onderzoekers, die de resultaten van hun studie hebben gepubliceerd in The Lancet Respiratory Medicine, zijn een vervolgstudie gestart om deze positieve resultaten beter te begrijpen.

In het gerandomiseerd dubbelblind onderzoek, uitgevoerd door Amsterdam UMC en twaalf andere ziekenhuizen, kregen 385 patiënten verspreid over deze ziekenhuizen imatinib of een placebo. De verwachting was dat alle opgenomen coronapatiënten voordeel zouden hebben van het leukemiegeneesmiddel, maar het onderzoek laat zien dat de positieve effecten vooral optreden bij de meeste zieke patiënten met vaatlekkage in de longen.

Ernstige longschade

In 2008 hadden de onderzoekers ontdekt dat imatinib vaatlekkage in de longen remt. Omdat een op de vijf COVID-19-patiënten ernstige longschade krijgt door vaatlekkage in de longen, wat leidt tot levensbedreigend zuurstoftekort, wilden de onderzoekers het medicijn testen bij deze patiënten.

Naast het Amsterdam UMC hebben de volgende ziekenhuizen deelgenomen aan het onderzoek: LUMC, Erasmus MC, Radboudumc, Spaarne Gasthuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, OLVG, Franciscus, Haaglanden Medisch Centrum, Gelre Ziekenhuizen, Isala, Antonius (Sneek) en Catharina Ziekenhuis.

Document acties

Back to top