Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2015

Overval op apotheek in Almere

Twee gewapende mannen hebben op oudjaarsdag apotheek Waterwijk in Almere overvallen. Het duo ging er op een scooter vandoor. De politie, die nog op zoek is naar de overvallers, heeft een helikopter ingezet.

Algemeen 31-12-2015

Kinkhoestvaccin kort voor de bevalling

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om zwangere vrouwen in het derde trimester te vaccineren tegen kinkhoest om jonge zuigelingen te beschermen.

Geneesmiddelen PW 3 - 31-12-2015

Nieuw beleid voor waarschuwingen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ontwikkelt nationaal beleid voor Direct Health Care Professional Communications (DHPC’s).

Algemeen PW 6 - 30-12-2015

Fampridine onder voorwaarden in basispakket

Minister Schippers van VWS heeft Fampyra (fampridine) onder voorwaarden toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW 5 - 28-12-2015

ZN: Apothekers niet de dupe van lastenverlichting artsen

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft het verzoek van de KNMP gehonoreerd om ervoor te zorgen dat apothekers niet de dupe worden van de administratieve lastenverlichting voor huisartsen die 1 januari ingaat.

24-12-2015

Alert CMR over einddatum in AMO

De stichting Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR stelt een risico vast met mogelijk ernstige klinische gevolgen door het gebruik van de term einddatum in het actueel medicatieoverzicht (AMO). Ze vraagt apothekers te onderzoeken of hun AIS of ZIS de mogelijkheid heeft een medicatieoverzicht te tonen waarin bij de aflevergegevens geen einddatum wordt genoemd. Dat heeft de stichting vanmiddag in een alert laten weten.

23-12-2015

Connecting Care stopt

De coöperatieve apothekersvereniging Connecting Care heft zichzelf deze maand op, heeft het bestuur bekendgemaakt. “Het ontbreekt aan meerjarige zakelijke partnerships om uit te groeien tot een onafhankelijk, praktijkgericht R&D-instituut”, schrijft de organisatie in een brief aan de betrokken partijen.

22-12-2015

Ex-CEO Turing Pharmaceuticals gearresteerd

De 32-jarige voormalige CEO van het farmaceutische bedrijf Turing Pharmaceuticals, Martin Shkreli, is door de Amerikaanse FBI gearresteerd op verdenking van fraude. Volgens de aanklager heeft hij een bankroet van zijn inmiddels opgeheven hedgefund MSMB Capital Management geprobeerd te voorkomen door aandelen te gebruiken van zijn biotechnologiebedrijf.

22-12-2015

'Merkpil vervangen door generiek levert geen gevaar op'

Wanneer een patiënt overstapt van een spécialité naar een generiek middel, ondervindt hij dezelfde schommelingen in blootstelling (AUC) aan de werkzame stof als bij gebruik van het merkproduct. Dat geldt ook voor de variatie van het tijdstip waarop de maximale concentratie wordt bereikt (Cmax). Nederlandse onderzoekers (Yu et al.) schrijven dat op 17 november in het British Journal of Clinical Pharmacology.

18-12-2015

CBG: ‘Problemen met gebarsten Mylan-tablet opgelost’

Patiënten kunnen methylfenidaattabletten van Mylan met een nieuwe coating zowel in de tabletflacon als in een weekdoos bewaren. Het probleem van de barstende methylfenidaattabletten is nu verholpen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vandaag op zijn website.

17-12-2015

Metformine verbetert glykemische controle niet

Het toevoegen van metformine aan de insulinebehandeling van adolescenten met overgewicht en diabetes type 1 verbetert de glykemische controle na zes maanden niet. Bovendien verhoogt toevoeging de kans op gastro-intestinale bijwerkingen.

PW Magazine 51/52, jaar 2015 - 17-12-2015

Aanpassing productinformatie spironolacton

Als gevolg van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR) van de CMDh moet de productinformatie van middelen met de werkzame stof spironolacton worden aangepast.

PW Magazine 51/52, jaar 2015 - 17-12-2015

Herbeoordeling ambroxol en broomhexine

Aan de productinformatie van geneesmiddelen met ambroxol en broomhexine moet het risico op diverse allergische reacties en zeldzame ernstige huidreacties worden toegevoegd.

PW Magazine 51/52, jaar 2015 - 16-12-2015

VWS-subsidie nieuwe iconen laaggeletterden

Voor de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’, om medicijngebruik te bevorderen van laaggeletterden, heeft de KNMP subsidie ontvangen van het ministerie van VWS. In 2016 zal de tentoonstelling ‘Kunt u dat even uitleggen?’, inclusief een e-learning voor verzorgenden en apothekersassistenten, op zeven locaties verspreid door Nederland te zien zijn.

PW Magazine 51/52, jaar 2015 - 16-12-2015

Marc van Gelder naar Mint Solutions

Marc van Gelder, oud-bestuursvoorzitter van Mediq, is benoemd als lid van de raad van commissarissen van Mint Solutions.

16-12-2015

Meer medicatiegegevens in de huisartsenpraktijk via het LSP

Huisartsen kunnen via het Landelijk Schakel Punt (LSP) met één druk op de knop zien welke geneesmiddelen zijn verstrekt aan een patiënt. Inmiddels ondersteunen vier huisartsinformatiesystemen deze functionaliteit, meldt de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ).

Algemeen, Praktijkvoering 15-12-2015

Topman Fagron Ger van Jeveren per direct weg

Oprichter en bestuursvoorzitter Ger van Jeveren treedt per direct terug bij Fagron. Dat maakt de bevoorrader van apotheken maandag bekend. Hans Stols is door het bedrijf aangesteld als zijn opvolger.

14-12-2015

WP wordt NPFO

Het PW Wetenschappelijk Platform (WP) wordt in 2016 voortgezet als Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO). Het NPFO krijgt als online-medium een plaats binnen de sectie Wetenschap op knmp.nl.

11-12-2015

KNMP en NPCF nemen budgetpolis op de korrel

“De budgetpolis is patiëntenbedrog en perkt de vrije apothekerskeuze in”, stelt KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent in een brief aan de Tweede Kamer.

Zorgverzekeraars PW Magazine 50, jaar 2015 - 10-12-2015 1 reactie

Extra anticonceptiemaatregelen bij mycofenolzuur

Voor, tijdens en na de behandeling met middelen die mycofenolaatmofetil of mycofenolzuur (Myfortic) bevatten is het noodzakelijk extra anticonceptiemaatregelen te nemen.

PW Magazine 50, jaar 2015 - 10-12-2015

Document acties

Back to top