Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Politiek & Overheid

NZa: discussie nodig over kosten dure geneesmiddelen

Politiek en maatschappij moeten een discussie voeren of het wenselijk is dat de toegankelijkheid van geneesmiddelen zwaarder weegt dan die van andere zorg. Uitgaven aan dure geneesmiddelen stijgen zo hard dat dit steeds meer ten koste gaat van andere medisch-specialistische zorg. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW27en28 - 27-06-2022

Kuipers: verzekeraars honoreren afspraken afbouw antidepressiva

Zorgverzekeraars geven aan het afbouwen van antidepressiva te vergoeden conform het multidisciplinair document, dat goede zorg beschrijft rond het afbouwen van antidepressiva. VWS-minister Ernst Kuipers heeft daarom geen reden te denken dat zorgverzekeraars hun afspraken niet nakomen. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma en Liane den Haan van Fractie Den Haan.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW24 - 09-06-2022

Kuipers: verzekeraars bepalen zelf of ze in fastfood beleggen

Het is aan zorgverzekeraars zelf om te bepalen of ze willen investeren in fastfoodketens. De minister van VWS gaat daar niet over. Dat neemt niet weg dat verantwoord beleggen ook voor verzekeraars van belang is. Dat schrijft Ernst Kuipers in antwoord op Kamervragen.

Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 03-06-2022

‘Wet BIG moet bevoegdheid beter waarborgen´

De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) moet duidelijker maken welke zorgverleners voorbehouden handelingen mogen verrichten. Ook moet er meer aandacht komen voor het leren van tuchtuitspraken door zorgverleners. Dat meldt het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport (VWS).

Algemeen, Politiek & overheid PW19 - 04-05-2022

Voorschrijven ‘abortuspil’ door huisartsen stap dichterbij

Het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen komt een stap dichterbij, nu er in de Tweede Kamer een meerderheid lijkt te zijn voor een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die dit mogelijk moet maken. De stemming over het wetsvoorstel wordt binnenkort verwacht.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering 11-02-2022

Blokhuis geeft groen licht voor vergoeding Kaftrio

Het geneesmiddel Kaftrio voor patiënten met cystische fibrose (taaislijmziekte) wordt vanaf 1 januari 2022 vergoed vanuit het basispakket. De aanvankelijk veel te hoge prijs voor het middel is volgens staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis na onderhandelingen met de fabrikant teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW51en52 - 10-12-2021

3-MMC is voortaan verboden partydrug

Productie, handel en bezit van de designerdrug 3-MMC zijn vanaf vandaag officieel verboden. Het verbod volgt op een toename van het gebruik van 3-MMC met name onder jongeren, en een stijging van het aantal gezondheidsincidenten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen, Politiek & overheid PW44 - 28-10-2021

ZIN: prijs tafamidis te hoog voor vergoeding uit basispakket

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert de minister voor Medische Zorg tafamidis (Vyndaqel) alleen uit het basispakket te vergoeden als de prijs met minimaal 50% daalt én afspraken worden gemaakt over gepast gebruik. Volgens het ZIN staat de huidige, hoge prijs van het middel niet in verhouding tot de gezondheidswinst voor patiënten met hartfalen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 12-08-2021

Wereldwijd tekort Visudyne riskant voor oogpatiënten

Wereldwijd bestaat een ernstig tekort aan Visudyne (verteporfine), een geneesmiddel dat in Nederland door zo’n zevenhonderd patiënten met een oogziekte wordt gebruikt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) spreekt over een kritische situatie omdat er voor deze oogaandoeningen geen alternatieven zijn en zonder behandeling het gezichtsvermogen van de patiënten afneemt.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 29-07-2021

Van Ark wordt tijdelijk vervangen

Minister van VWS Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis nemen de komende zes weken de taken over van Tamara van Ark, minister van Medisch Zorg. Van Ark kampt al enige tijd met nekklachten en moet voorlopig rust houden.

Algemeen, Politiek & overheid 29-07-2021

Blokhuis: vitamine K-injectie voor alle pasgeborenen

Alle pasgeborenen krijgen vanaf medio 2022 vlak na de geboorte een eenmalige intramusculaire vitamine K-injectie van één milligram. Ouders die tegen een injectie zijn kunnen kiezen voor orale toediening. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS besloten.

Politiek & overheid 10-06-2021

Zorginstituut adviseert positief over vergoeding hiv-combinatie

De langwerkende combinatiebehandeling met rilpivirine (Rekamby) en cabotegravir (Vocabria) bij een hiv-1-infectie kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister voor Medische Zorg.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 10-06-2021

Van Ark keurt misbruik wetgeving weesgeneesmiddelen af

Het is onwenselijk dat farmaceuten bestaande behandelingen tegen veel hogere prijzen zonder onderbouwing opnieuw op de markt introduceren als weesgeneesmiddel, vindt minister van Medische Zorg Tamara van Ark. “Ik keur dit af”, schrijft de minister in antwoord op Kamervragen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW24 - 09-06-2021

Inspectie onder de indruk na controle vaccinaties

Het vaccineren tegen COVID-19 is op professionele wijze vormgegeven en in heel korte tijd is een groot aantal zorgmedewerkers en cliënten gevaccineerd. Maar er zijn ook aandachtspunten, zoals de distributie van het vaccin en het borgen van de koude keten. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na de eerste inspecties bij diverse vaccinatielocaties.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW6 - 01-02-2021

‘Vaccinatie-operatie tegen corona in volle gang’

De logistieke operatie om Nederland in te enten met een coronavaccin is in volle gang. Naar verwachting start het vaccineren in de eerste maanden van 2021. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.

Algemeen, Politiek & overheid PW49 - 26-11-2020

Brussel zet in op krachtige farmaceutische sector in Europa

Alle Europeanen moeten kunnen beschikken over hoogwaardige geneesmiddelen tegen een betaalbare prijs, en de Europese farmaceutische industrie moet weer kunnen floreren. Dat is het doel van de farmaceutische strategie voor Europa, die de Europese Commissie heeft gelanceerd.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW49 - 26-11-2020

NZa: haal productieprikkels uit de zorg

In het huidige zorgstelsel loont het voor zorgaanbieders om meer zorg te leveren dan nodig is. Die productieprikkels moeten uit het systeem, adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ook is meer regie van de overheid nodig om de juist zorg op de juiste plek te krijgen.

Algemeen, Politiek & overheid PW44 - 20-10-2020 1 reactie

‘Apothekersassistenten voelen zich miskend door zorgbonus’

Apothekersassistenten en apotheekmedewerkers komen in aanmerking voor een zorgbonus, maar de regeling is onduidelijk en daarmee demotiverend. Dat stellen de Associatie van Ketenapotheken (ASKA), de Vereniging Zelfstandige Apotheken (VZA) en de vakbonden FNV en CNV. Via een petitie, die inmiddels 11.000 keer is getekend, laten de apothekersassistenten blijken zich miskend te voelen.

Algemeen, Politiek & overheid 29-09-2020 1 reactie

NZa schept ruimte voor dure apotheekbereiding

Voor dure apotheekbereidingen is het vanaf volgend jaar mogelijk een 'add on'-prestatie aan te vragen, die in rekening kan worden gebracht naast een diagnose-behandelcombinatie (dbc). Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die zegt hiermee een onnodige belemmering weg te nemen voor het maken van een dure apotheekbereiding.

Algemeen, Politiek & overheid PW 40/41 - 24-09-2020

Medewerkers apotheken krijgen bonus van het kabinet

Apotheekmedewerkers die hebben gewerkt tijdens deze coronacrisis komen in aanmerking voor een éénmalige zorgbonus van € 1000 netto. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt. Apothekers moeten zelf aangeven wie in het team recht heeft op deze beloning.

Algemeen, Politiek & overheid PW39 - 18-09-2020

Document acties

Back to top