Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Politiek & Overheid

Visie voor toekomst eerste lijn in 2030 definitief vastgesteld

Partijen van de eerstelijnszorg zijn samen verantwoordelijk voor de continuïteit en toegankelijkheid van zorg. Ook werken ze met elkaar aan het vernieuwen en versterken van de eerste lijn. Dat is het doel van de Visie eerstelijnszorg 2030, die VWS-minister Conny Helder gisteren heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

Algemeen, Politiek & overheid PW6 - 31-01-2024

Uitbreiding voorwaarden voor vergoeding risdiplam

Risdiplam (Evrysdi), voor kinderen en jongvolwassenen met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA), kan ook voor kinderen tussen 0 en 2 maanden worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW4 - 17-01-2024

Waarschuwing gemeenten: uitvoering IZA dreigt vast te lopen

Het Rijk zorgt niet voor de juiste financiële randvoorwaarden voor het Integraal Zorgakkoord (IZA), waardoor de uitvoering onder druk komt te staan. Ook moeten de gemeenten de gelden mee kunnen nemen naar 2024. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de minister van Financiën oproept “de starheid te laten varen”.

Politiek & overheid 13-12-2023

IGJ: levering op artsenverklaring niet altijd volgens de regels

Bij de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring worden niet alle zorgvuldigheidseisen even goed gevolgd. Verklaringen worden niet altijd volledig ingevuld en de vermelde indicatie is soms anders dan die waarvoor de inspectie toestemming heeft gegeven. Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die vanaf nu wel toestaat dat apotheekhoudenden een kleine voorraad aanhouden.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW37 - 05-09-2023

ZIN: Sibnayal niet opnemen in het GVS

Het combinatiepreparaat kaliumcitraat en kaliumwaterstofcarbonaat (Sibnayal) voor de behandeling van distale renale tubulaire acidose (dRTA), hoeft niet te worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit adviseert Zorginstituut Nederland (ZIN) de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 25-07-2023

‘Standaardisatie nodig in strijd tegen antibioticaresistentie’

Wereldwijd moet er een standaardisatie komen voor het uiterlijk van antibiotica en moeten gebruikers betere informatie krijgen. Daardoor kan verkeerd gebruik worden teruggedrongen en antibioticaresistentie worden tegengegaan, menen onderzoekers van het Radboudumc.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 24-07-2023

Europese autoriteiten in actie om schaarste antibiotica te voorkomen

Om te voorkomen dat er deze herfst en winter tekorten ontstaan aan essentiële antibiotica tegen luchtweginfecties moeten fabrikanten nu al worden aangespoord de productie op te voeren. Ook moeten vraag en aanbod gemonitord worden en moet hamsteren worden afgeraden, omdat daardoor tekorten kunnen ontstaan of verergeren. Die aanbevelingen doen de Europese Commissie, de Heads of Medicine Authorities (HMA) en het Europees Medicijn Agentschap (EMA).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 19-07-2023

Kuipers zoekt steun in Europa voor heruitgifte geneesmiddelen

Minister Ernst Kuipers van VWS wil in Europa het gesprek aangaan over de huidige Europese wetgeving die alle vormen van heruitgifte van geneesmiddelen tegenhoudt. De minister vraagt zich in een brief aan de Europese Commissie af of de beperkingen nog wel van deze tijd zijn, gezien uitdagingen als geneesmiddeltekorten en hoge zorguitgaven.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 18-07-2023 1 reactie

Boots-apothekers richten eigen vakbond op

Apothekers in loondienst van apotheekketen Boots hebben zich verenigd in een nieuwe vakbond omdat hun belangen als werknemers niet goed meer worden vertegenwoordigd. Ook maken ze zich zorgen over hun salaris en de hoge werkdruk. “We moeten met een forse onderbezetting van apothekers en apothekersassistenten een apotheek runnen.”

Algemeen, Politiek & overheid PW22 - 30-05-2023

Vericiguat vergoed voor patiënt met ernstig hartfalen

Vericiguat (Verquvo), voor gebruik bij bepaalde patiënten met een ernstige vorm van hartfalen, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 22-05-2023

Gevangenisstraf voor illegale handel in geneesmiddelen

De rechtbank Amsterdam heeft de eigenaar van een Amsterdamse apotheek veroordeeld tot achttien maanden celstraf voor illegale handel in medicijnen, het witwassen van ruim € 4,5 miljoen en valsheid in geschrift. Een tweede verdachte krijgt 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Algemeen, Politiek & overheid PW20en21 - 11-05-2023 1 reactie

Zorginstituut adviseert lanadelumab op te nemen in GVS

Lanadelumab (Takhzyro) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert Zorginstituut Nederland minister Kuipers van VWS. Het middel is geregistreerd voor de routinematige preventie van terugkerende aanvallen van erfelijk angio-oedeem (HAE) bij patiënten van 12 jaar en ouder.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 02-05-2023

NZa onderzoekt zorgaanbieders die eigen bijdrage vragen

Uit meerdere meldingen blijkt dat zorgaanbieders bij hun patiënten een al dan niet vrijwillige bijdrage per behandeling in rekening brengen. Ze doen dit omdat ze de tarieven die ze ontvangen van zorgverzekeraars niet hoog genoeg vinden. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de meldingen onderzoekt.

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW17 - 17-04-2023

RVS: versterking eerstelijnszorg is urgent

Verandering van de eerstelijnszorg is noodzakelijk en urgent, vindt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Door ontwikkelingen in de samenleving, op andere plekken in de zorg (ziekenhuizen, ggz, langdurige zorg) en in het sociaal domein staat de eerstelijnszorg nu namelijk onder druk. “Dit is zorgelijk”, aldus de RVS.

Politiek & overheid PW15 - 04-04-2023

ACM onderzoekt mogelijk excessieve prijzen geneesmiddelen

Vanwege signalen over concurrentieverstorende praktijken heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij drie bedrijven in de geneesmiddelensector informatie opgevraagd. De ACM wil onder meer nagaan of voor een aantal geneesmiddelen excessieve prijzen worden gevraagd. De bedrijven zijn verplicht gegevens te verstrekken.

Industrie, Politiek & overheid 24-01-2023

‘Digitale farmacie helpt zorg betaalbaar te houden’

VGZ heeft het recht verzekerden te informeren over de dienstverlening van de landelijke internetapotheken die zij heeft gecontracteerd. Volgens VWS-minister Ernst Kuipers is internetfarmacie een middel om de zorg betaalbaar te houden, maar daarnaast moeten we ook de apotheek in de wijk koesteren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Maarten Hijink.

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 03-01-2023

Nieuwe tekorten dreigen door failliet InnoGenerics

Het faillissement van de grote Nederlandse generieke geneesmiddelenfabrikant InnoGenerics kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 14-12-2022

Kuipers: kosten terhandstelling blijven in eigen risico

Het is niet wenselijk de kosten voor de terhandstelling uit te zonderen van het eigen risico, ook niet voor herhaalde terhandstellingen bij dezelfde patiënt. Deze uitzondering zal voor de meeste verzekerden geen financieel voordeel opleveren. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in antwoord op vragen van GroenLinks-Kamerleden Corinne Ellemeet en Lisa Westerveld.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW50 - 07-12-2022

Boetes voor overname zonder toestemming NZa

Twee zorgaanbieders krijgen een boete van respectievelijk € 125.000 en € 65.000 omdat zij een overname hebben gedaan zonder voorafgaand goedkeuring te vragen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Politiek & overheid 30-11-2022

Zorginstituut gaat elf dure medicijnen beoordelen

Elf nieuwe dure intramurale geneesmiddelen komen in de eerste helft van 2023 in aanmerking voor de sluisprocedure, die de open instroom van dure medicijnen in het basispakket beperkt. Dat schrijft Zorginstituut Nederland (ZIN) in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW48 - 23-11-2022

Document acties

Back to top