Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meer griepachtige verschijnselen bij vrouwen na AstraZeneca-vaccinatie

Meldingen van uitgebreide zwellingen na Pfizer/BioNTech-vaccin

PW14 - 29-03-2021
Na toediening van het COVID-19-vaccin van AstraZeneca zijn bij vrouwen verschillende griepachtige verschijnselen gemeld in een frequentie variërend van 39% tot 67%. Bij toediening van het vaccin van Pfizer/BioNTech lijken deze bijwerkingen minder vaak op te treden (frequentie varieert van 5 tot 36%). Dit meldt het Bijwerkingencentrum Lareb op basis van het coronavaccin-vragenlijstonderzoek bij vrouwen van 21 tot 65 jaar.
Meer griepachtige verschijnselen bij vrouwen na AstraZeneca-vaccinatie

De griepachtige bijwerkingen omvatten hoofdpijn, malaise, vermoeidheid en spierpijn en deze zijn respectievelijk 67%, 66%, 63% en 61% opgetreden bij het AstraZeneca-vaccin en respectievelijk 31%, 22%, 33% en 36% bij het Pfizer/BioNTech-vaccin. Koorts duurt in de meeste gevallen een tot twee dagen en treedt bij het AstraZeneca-vaccin ook vaker op. Door de beperkingen van het onderzoek geven deze resultaten slechts een indicatie en zijn ze niet door te vertalen naar de hele bevolking, geeft het Lareb aan.

Verder zijn met name bij vrouwen na toediening van het Pfizer/BioNTech-vaccin uitgebreide zwellingen gemeld. Inmiddels zijn hierover tachtig meldingen binnengekomen. Deze (pijnlijke) zwelling ontstaat door een ontstekingsreactie op de plaats van injectie en breidt zich in sommige gevallen uit tot over de elleboog of schouders. De reactie treedt direct na injectie op of tot twaalf dagen hierna en is reversibel: het houdt een uur tot zeven dagen aan. Er is geen behandeling voor nodig.

Document acties

Back to top