Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw platform voor ontwikkeling antibiotica

PW10 - 28-02-2017
Om het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe antibiotica te versnellen, gaan kennisinstellingen en het bedrijfsleven samenwerken binnen het Netherlands Antibiotic Development Platform (NADP).
Nieuw platform voor ontwikkeling antibiotica

Het NADP, dat op 18 april van start gaat, faciliteert de ontwikkeling van nieuwe antibiotica voor de behandeling en preventie van bacteriële infecties bij mens en dier. Daarbij gaat het om nieuwe moleculen als (pre)klinische ontwikkeling en alternatieven voor antibiotica, waaronder vaccins.

Een nieuw publiek-privaat onderzoeksprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (NWO TTW) zal de ontwikkelingen ondersteunen. Voor dit programma is rond € 6 miljoen uitgetrokken door het ministerie van Volksgezondheid, de Topsector Chemie en NWO. Het NWO TTW-programma zal vermoedelijk eind april 2017 worden opengesteld voor publiek-private projectaanvragen.

De partners in het NADP zijn: Netherlands Centre for One Ealth (NCOH) in Utrecht, Centre for Antimicrobial Research (CARES) in Leiden, Center for Sustainable Antimicrobials (CeSAM) in Groningen en Immuno Valley in Utrecht.

WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO publiceerde gisteren een lijst met twaalf soorten bacteriën die het grootste gevaar vormen voor mensen. Volgens de WHO moeten overheden haast maken met de ontwikkeling van nieuwe antibiotica omdat de vrijemarktpartijen dat niet op tijd voor elkaar kunnen krijgen.

 

Document acties

Back to top