Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: weinig onverwachte bijwerkingen vaccin

PW5 - 26-01-2021
Sinds de start van het vaccineren zijn tot en met 24 januari 996 meldingen binnengekomen van ruim 4430 vermoedelijke bijwerkingen van het Comirnaty-vaccin van Pfizer/BioNTech. Bij zes meldingen was sprake van een heftige allergische reactie. Dat blijkt uit het eerste wekelijkse rapport van Bijwerkingencentrum Lareb.
Lareb: weinig onverwachte bijwerkingen vaccin

De meldingen gaan grofweg over de eerste 100.000 Comirnaty-vaccins, die zijn toegediend bij zorgverleners uit ziekenhuizen en verpleeghuizen.

De meest gemelde bijwerkingen zijn reacties op de prikplek, zoals pijn (464), warmte (164) en roodheid (136). Ook de klachten spierpijn (502), hoofdpijn (497), je niet lekker voelen (417), misselijkheid (201) en koorts (188) zijn vaak gemeld. Dit zijn bekende klachten bij iedere vaccinatie. Ook bij dit corovaccin verlopen de klachten bij de meeste mensen mild, en gaan ze na een paar dagen over, aldus Lareb.

Bij zes meldingen was sprake van klachten die passen bij een heftige allergische reactie, waarvan drie een vastgestelde anafylactische reactie. Bij de drie andere meldingen waren er symptomen die bij een anafylactische reactie kunnen passen, zoals uitgebreide huiduitslag en zwelling rond de ogen of keel. De patiënten zijn snel behandeld en hersteld.

In het overzicht van de vermoede bijwerkingen staan ook klachten die niet in de bijsluiter staan. Lareb bespreekt deze en ook andere opvallende bijwerkingen met experts, en als de meldingen daartoe aanleiding geven volgt mogelijk een nadere analyse. Tot nu toe is dat niet het geval.  

 

 

Document acties

Back to top