Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Huisartsen weigeren onterecht nieuwe patiënten

PW08 - 12-02-2019
Eén op de vijf huisartsen weigert weleens een patiënt, wat in strijd is met de eigen regels of met de mededingingsregels. Dat blijkt uit een enquête onder huisartsen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Huisartsen weigeren onterecht nieuwe patiënten

Patiënten zijn vrij in hun keuze voor een huisarts, maar de ACM zegt regelmatig signalen te krijgen van patiënten die ten onrechte door een huisarts zijn geweigerd.

Uit de enquête blijkt dat huisartsen die een patiënt weigeren meestal niet goed op de hoogte zijn van de regels. Ook vindt een deel van de huisartsen het niet netjes om patiënten van een andere huisarts in de omgeving over te nemen.

Huisartsen mogen patiënten bijvoorbeeld wel weigeren als de praktijk vol is of omdat de reisafstand tussen patiënt en huisarts te groot is.

Verder blijkt uit de enquête dat het overgrote deel van de huisartsen (94%) het belangrijk vindt dat patiënten hun eigen huisarts kunnen kiezen.

De mededingingswet verbiedt huisartsen om patiënten of werkgebieden onderling te verdelen of met elkaar af te spreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Als patiënten eenvoudig kunnen overstappen, stimuleert dat huisartsen om hun dienstverlening af te stemmen op de behoeften van patiënten, aldus de mededingingsautoriteit.

De Patiëntenfederatie Nederland, de Landelijke Huisartsen Vereniging en de ACM gaan samen de voorlichting aan huisartsen verbeteren over de mededingingsregels. Zo komt er een nieuwe brochure en de regels over het wisselen van huisarts zullen worden behandeld tijdens scholingsmomenten voor huisartsen.

Document acties

gearchiveerd onder: Huisartsen, Patiënten, Weigeren
Back to top