Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herman Allart overleden (1940-2021)

19-08-2021
In zijn woonplaats Alphen aan de Rijn is vrijdag 13 augustus op 81-jarige leeftijd Herman Allart overleden. Hij was van 1995 tot 2001 lid van het hoofdbestuur van de KNMP. Tot 1997 was hij eigenaar van Apotheek Allart.
Herman Allart overleden (1940-2021)

Herman Allart werd op 9 januari 1940 geboren in Alphen aan den Rijn en ging, na in 1967 te zijn geslaagd voor het apothekersexamen in Leiden, als beherend apotheker werken in de plaatselijke familieapotheek. Apotheek Allart, die al ruim 215 jaar bestaat, kwam in 1970 in zijn bezit.
Allart was lange tijd lid van de KNMP-commissie Praktische Farmacie, de Laboratoriumcommissie en de Financiële Commissie. Bovendien was hij tien jaar lang voorzitter van het KNMP-departement Leiden. Buiten de branchevereniging was hij lid van het Medisch Tuchtcollege en de Centrale Medisch Pharmaceutische Commissie van de Ziekenfondsraad.
Ook werkte hij samen met de farmacieopleidingen in Leiden en Utrecht; zo was zijn apotheek stage-apotheek voor studenten en was hij lid van zowel de Leidse als Utrechtse examencommissie. "Stagiairs in je apotheek vormen de beste nascholing die je je kunt wensen. Ze houden je fris en alert", zei hij daar in 1995 zelf over in een artikel in het Pharmaceutisch Weekblad.
Binnen de farmacie stond Allart bekend als 'warme bakker', gezien zijn passie voor apotheekbereidingen. "In elke apotheek kan welk recept dan ook worden bereid. Dat is een unieke vaardigheid die niet mag verdwijnen", zei hij daarover in het PW.

Extra taken

Voor de toekomst verwachtte hij dat het takenpakket van de apotheker en zijn medewerkers alleen maar zwaarder zou worden. “Er komen meer taken bij en er gaat weinig af: apothekersassistenten en apothekers moeten meer tijd besteden aan cliënten, terwijl alle overige werkzaamheden gewoon doorgaan. Efficiënter werken zal niet genoeg blijken te zijn om die extra taken te kunnen onderbrengen.”
Allart zei te hopen dat apothekers, ondanks de dreiging van teruglopende inkomsten, de noodzaak van een ruime personele bezetting zouden inzien. “Op die manier kan de adviesrol die de apotheek opeist, worden waargemaakt.”
Tijdens de Algemene Vergadering van 10 oktober 1995 werd Allart voorgedragen om F. Grendel op te volgen als lid van het KNMP-hoofdbestuur.

Document acties

Back to top