Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Brocacef legt zich neer bij groothandelsverbod

PW9 - 02-03-2017
Brocacef ziet af van de bodemprocedure tegen het groothandelsverbod voor ruim honderd franchise-, partner- en eigendomsapotheken, dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) had opgelegd aan Brocacef als één van voorwaarden voor overname van Mediq Apotheken Nederland.
Brocacef legt zich neer bij groothandelsverbod

Brocacef kiest ervoor de energie die de gang naar de rechter kost in te zetten voor het optimaliseren van de eigen farmaceutische zorgverlening.
Hoewel Brocacef de bodemprocedure staakt, blijft het apotheekbedrijf van mening verschillen met de mededingingsautoriteit over het besluit dat ruim honderd zelfstandige apotheken gedurende twee jaar de commerciële relatie moeten verbreken met Brocacef.

De groep bestaat volgens Brocacef uit 38 eigendomsapotheken die Brocacef moet verkopen en 51 franchise- en partnerapotheken, waarvan enkele met meerdere vestigingen. Volgens Brocacef ontneemt de ACM deze apothekers de vrije keuze in te kopen bij een van de groothandels. Ook zou met deze maatregel, die op 1 februari 2017 is ingegaan, de concurrentie tussen groothandels juist worden beperkt.

Een eerder verzoek van Brocacef tot opschorting van het groothandelsverbod werd in september vorig jaar afgewezen door de voorzieningenrechter, omdat geen sprake zou zijn van een spoedeisend belang.

Naast Brocacef trekken ook de 25 franchise- en partnerapothekers die zelf een bodemprocedure waren gestart tegen de ACM zich terug. Hiermee volgen zij naar eigen zeggen Brocacef, daarnaast hebben ze inmiddels allemaal een nieuwe groothandel gevonden. De apothekers blijven van mening verschillen met de ACM en betreuren de beperking die hen is opgelegd.

Naar verwachting zal Brocacef dit voorjaar de verbouwing afronden van de ongeveer 250 Mediq-apotheken tot BENU-apotheek, de apotheek-formule van Brocacef. Van de in totaal 38 eigendomsapotheken die Brocacef van de ACM moest verkopen, is inmiddels 80% verkocht.

Document acties

Back to top