Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Waarschuwing voor illegale afslankpil Iomax

PW7 - 07-02-2023
Na gebruik van het afslankmiddel Iomax is een tweede melding van een subarachnoïdale bloeding binnengekomen bij Bijwerkingencentrum Lareb. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw dit illegale product niet in te nemen.
Waarschuwing voor illegale afslankpil Iomax

In 2021 en 2022 ontving Lareb een melding van een subarachnoïdale bloeding na gebruik van Iomax. In beide gevallen betrof het een vrouw. Deze bloeding in de subarachnoïdale ruimte – de ruimte tussen de hersenen en de schedel – is mogelijk ontstaan door een verhoogde bloeddruk.

Ook bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) kwamen klachten binnen zoals hartkloppingen, pijn op de borst, hoge bloeddruk na inname van Iomax.

Iomax is in Nederland een illegaal product, dat wordt gebruikt om af te vallen of om extra energie van te krijgen. Het is alleen online verkrijgbaar en op het etiket staat geen informatie over de samenstelling.

Lareb heeft de pillen laten onderzoeken door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit blijkt dat Iomax amfetamineachtige stoffen en coffeïne bevat. Het is bekend dat amfetaminen de bloeddruk kunnen verhogen.

Document acties

Back to top