Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vinger aan de pols bij gebruik sint-janskruid

PW05 - 24-01-2018
Om het gebruik veiliger te maken, moeten preparaten met sint-janskruid vaker worden geregistreerd als geneesmiddel, vindt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Zo wordt van meer sint-janskruidmiddelen duidelijk wat er precies in zit en kan het aantal meldingen van bijwerkingen en interacties – Lareb ontving er in totaal 45 – hopelijk verminderen.
Vinger aan de pols bij gebruik sint-janskruid

Sint-janskruid heeft veel interacties met andere geneesmiddelen, zo kan het nadelige effecten hebben bij medicatie tegen hiv en hepatitis C. Ook kan het kruid de werking verminderen van bijvoorbeeld de anticonceptiepil, cholesterolmedicatie, maagzuurremmers en antistollingsmiddelen, aldus het CBG.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft totaal 45 meldingen ontvangen van bijwerkingen en interacties met sint-janskruid. De interactie met de anticonceptiepil bleek vooral uit meldingen van doorbraakbloedingen. Interacties met antipsychotica en antidepressiva zijn ernstig volgens Lareb, het betreft meldingen van gedragsstoornis, depressie, agitatie, en zelfs psychose. De gemelde bijwerkingen zijn: duizeligheid, diarree en huidreacties.

Het is niet bekend wat er precies aan kruidenextract zit in de voedingssupplementen met sint-janskruid die in allerlei winkels te koop zijn. Een waarschuwingstekst verplicht stellen op alle producten met dit kruid, wat minister Bruno Bruins voor medische zorg eerder deze week aankondigde, vindt het CBG dan ook een goed initiatief.

Sommige geneesmiddelen met sint-janskruid zijn geregistreerd als geneesmiddel en zijn alleen in de apotheek verkrijgbaar zonder recept. Het CBG heeft dit besloten vanwege de interacties met andere geneesmiddelen en de voorlichting die de apotheker kan geven.

Bij elke mogelijke nieuwe aanvraag voor sint-janskruid als geneesmiddel zal het college beoordelen of het geneesmiddel met of zonder recept verkocht mag worden en waar: uitsluitend apotheek, apotheek en drogist of ook in allerlei winkels.

 

Document acties

Back to top