Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Psychologische interventies goed alternatief voor antidepressiva

PW22 - 21-05-2021
Bepaalde psychologische interventies zoals Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) zijn een goed alternatief voor antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van Claudi Bockting en Josefien Breedvelt van het Amsterdam UMC.
Psychologische interventies goed alternatief voor antidepressiva

Behandelaars hebben nu twee mogelijkheden om te voorkomen dat patiënten een terugval krijgen na herstel van een depressie: antidepressiva blijven slikken of een psychologische interventie. De meest onderzochte interventies PCT en MBCT bestaan uit acht sessies in acht weken. PCT richt zich op het onderzoeken van denkpatronen, het activeren van een positief gevoel en het maken van een preventieplan. Bij MBCT wordt een bepaalde vorm van meditatie geoefend. Beide interventies reduceren het risico op terugval aanzienlijk, blijkt onder meer uit de resultaten van de meta-analyse van Bockting en Breedvelt, gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

Dat er alternatieven zijn voor antidepressiva voor mensen met terugkerende depressies en restklachten is volgens Bockting van groot belang “voor de (inter)nationale richtlijnen voor de behandeling van mensen die langdurig antidepressiva slikken, maar een sterke wens hebben om af te bouwen”.

De huidige behandelrichtlijnen geven aan dat patiënten met een hoog risico op terugval langdurig antidepressiva moeten blijven slikken. Deze mensen hebben meestal al vaker een terugval gehad of hebben al vanaf jonge leeftijd last van een depressie. Niet eerder is onderzocht of patiënten ongeacht deze risicofactoren toch medicatie kunnen afbouwen.

Meer dan een miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva, velen om na herstel van een depressie een terugval te voorkomen.

Document acties

Back to top