Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ziekenhuizen schalen op maar ziekteverzuim groot probleem

PW7 - 09-02-2022
Nederlandse ziekenhuizen geven aan hun operatiecapaciteit iets verder te hebben opgeschaald. Ook stijgt het aantal ziekenhuizen dat alle kritieke planbare zorg binnen zes weken kan leveren. Het hoge ziekteverzuim is echter een groeiend probleem voor de hele zorgketen. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.
Ziekenhuizen schalen op maar ziekteverzuim groot probleem

In de ziekenhuizen zijn op dit moment 14% minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Van de 73 ziekenhuizen geven 66 aan alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren. Daarnaast zijn er 17 ziekenhuizen die inmiddels volledig planbare zorg leveren, de overige ziekenhuizen kunnen deels planbare zorg leveren.

Verder blijkt uit de ‘Informatiekaart Druk op de zorg’ van de NZa dat de ervaren druk op de ic iets afneemt. Het ziekteverzuim neemt wel toe in de hele zorgketen, zowel op de ic als op de verpleegafdeling.

Ook in de rest van de keten, bijvoorbeeld bij de huisartsen en in de thuiszorg, is het ziekteverzuim hoog. Volgens de zorgautoriteit is het grote aantal zieken de grootste uitdaging voor de zorg op dit moment.

 

Document acties

Back to top