Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Oogproblemen door gebruik psychofarmaca

PW25 - 14-06-2023
Bij het gebruik van psychofarmaca kunnen patiënten oogproblemen ervaren. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. De meeste meldingen werden gedaan bij het gebruik van SSRI’s.
Oogproblemen door gebruik psychofarmaca

Lareb ontving in totaal 1125 meldingen van oogbijwerkingen bij het gebruik van psychofarmaca. Wazig zicht werd als bijwerking het meest genoemd, en de meeste meldingen zijn binnengekomen over venlafaxine.

Bij het gebruik van benzodiazepinen, zoals oxazepam en temazepam, kwamen vooral problemen met het zicht en dubbelzien (diplopie) voor.

Van de amfetaminen waren de meeste meldingen van bijwerkingen aan de ogen gerelateerd aan het gebruik van dexamfetamine en methylfenidaat. Veelvoorkomende bijwerkingen hierbij waren troebel zicht, problemen met het zicht, verwijde pupillen en droge ogen.

Ongeveer 36% van deze meldingen bij het gebruik van amfetaminen betrof patiënten jonger dan 18 jaar.

Ernstige schade

Volgens Lareb is het belangrijk dat zowel patiënten als zorgverleners bij onverklaarbare en plotselinge problemen met het zicht op tijd denken aan mogelijke bijwerkingen van psychofarmaca, zodat deze snel verholpen kunnen worden en de kans op ernstige en onomkeerbare schade beperkt blijft.

Document acties

Back to top